Duitsers willen toch tol op buitenlandse verkeer

De onderhandelaars van SPD en CDU/CSU staan dicht bij een akkoord om een Duitse regering te vormen maar gaan de nacht in. Wat onder meer al naar buiten sijpelde, is een akkoord over een tolheffing op de snelwegen. De kans is echter klein dat die de Europese toets doorstaat.

Buitenlanders moeten vanaf 2015 dan toch tol betalen op Duitse snelwegen. Dat hebben de Duitse regeringsonderhandelaars gisteren beslist. Het is een overwinning voor de christendemocratische CSU, de zusterpartij van bondskanselier Angela Merkels CDU. Merkel was aanvankelijk tegen de tolheffing, net als de sociaaldemocratische SPD. De beslissing kwam er aan het begin van marathononderhandelingen, die vannacht moeten resulteren in een grote Duitse coalitie.

Omdat volgens het Europees recht buitenlanders niet mogen worden gediscrimineerd, zullen ook Duitse chauffeurs tol moeten betalen. Maar zij worden daar via fiscale maatregelen voor gecompenseerd. De regeling moet ook geld opleveren voor investeringen in wegen en spoorwegen.

Het is echter lang niet zeker dat deze regeling dan wel de Europese goedkeuring kan wegdragen. Europa liet al eerder verstaan dat het niet opgaat de eigen inwoners te compenseren voor tolbetalingen - bijvoorbeeld door aftrek van de verkeersbelasting - terwijl buitenlanders die mogelijkheid niet hebben. De Duitse regeling wordt alvast met argusogen bekeken in de buurlanden.

Coalitie

De onderhandelingen verlopen volgens Duitse media goed en worden vannacht voortgezet.

De regel dat de 450.000 leden van de sociaaldemocratische SPD in Duitsland moeten stemmen over een regeerakkoord, hangt echter wel nog als een schaduw over de vorming van weer een Grote Coalitie in Duitsland. De angst voor het sceptische SPD-kiezersvolk heeft ervoor gezorgd dat de partijen het er volgens Duitse media over eens zijn dat de ministerposten niet voor de stemming bij de SPD in het openbaar worden verdeeld. De kans dat SPD-leden uit afkeer van bepaalde beoogde ministers of het aantal SPD-bewindslieden afhaken, moet zo worden beperkt.

Er komt morgen woensdag dus hoogstwaarschijnlijk wel een algemeen beeld van wat de partijen samen van plan zijn, maar nog geen 'namen noemen'. De ontwerptekst voor de samenwerking waar momenteel over gesproken wordt, omvat 173 pagina's. 'Wie gaat uitvoeren is nu niet van belang, het gaat om de inhoud', bezweren onderhandelaars.

Waarnemers gaan ervan uit dat de SPD uiteindelijk zes ministerposten krijgt, en de christendemocraten acht.

Er blijft alsnog volgens veel sociaaldemocraten een vrij grote kans bestaan dat de vorming van de coalitie mislukt omdat de SPD'ers niet genoeg van hun programma terugvinden in het regeerakkoord.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud