Advertentie

Duitsland bezegelt Merkel III na marathon

De SPD-toponderhandelaars Sigmar Gabriel en Hannelore Kraft sleepten bij de onderhandelingen flink wat uit de brand, met het minimumloon als grootste trofee (foto: Reuters) ©REUTERS

Na uitputtende onderhandelingen hebben de Duitse christen- en sociaaldemocraten een regeerakkoord bereikt: Duitsland krijgt een minimumloon én een autowegentol. De partijbasis van de SPD moet wel nog haar zegen geven.

Na een finale marathonsessie van 17 uur heeft Duitsland meer dan twee maanden na de stembusslag van 22 september een regeerakkoord. Toponderhandelaars Angela Merkel van de christendemocratische CDU, Horst Seehofer van haar Beierse zusterpartij CSU en Sigmar Gabriel van de sociaaldemocratische SPD werkten in de nacht van dinsdag op woensdag de laatste pijnpunten weg.

Daarna gaven 's morgens vroeg alle 75 onderhandelaars hun zegen. En kwam CDU-onderhandelaar Michael Grosse-Brömer met de verlossende tweet:

Knoten durch! Einigung erreicht.— M. Grosse-Brömer (@MGrosseBroemer) 27 november 2013

Er is nog wel nog één belangrijke adder onder het gras: het regeerakkoord betekent niet dat er een regering is. De SPD legt nu eerst het akkoord voor aan haar 475.000 leden. Die partijbasis staat bepaald niet te springen om in een grote coalitie met de christendemocraten te stappen. Ze hebben nog nare herinneringen aan de eerste grote coalitie met Merkel, die de partij in 2009 bont en blauw achterliet. Pas als Sigmar Gabriel zijn kritische partij kan overtuigen, kan de Bondsdag op 17 december Merkel III boven de doopvont houden.

Minimumloon

Gabriel kan zijn partij wél een grote trofee aanbieden: in 2015 komt er over heel het grondgebied een minimumloon van 8,50 euro per uur. Gabriel stond dan ook in een vrij goede onderhandelingspositie, ondanks de verpletterende verkiezingsoverwinning van Merkel.

KERNPUNTEN

  • Vanaf 2015 een minimumloon van 8,50 euro, met kleine uitzonderingen tot 2017
  • In 2014 komt er een wet die een autowegenvignet regelt
  • Volwaardig pensioen op 63, na 45 jaar bijdragen
  • Uitbreiding 'moederpremie'
  • Versoepeling staatsburgerschap
  • Geen hogere belastingen
  • Er is tot 2017 23 miljard euro extra beschikbaar voor projecten

Door de monsterzege van de kanselier was haar liberale coalitiepartner FDP uit de Bondsdag geknikkerd, terwijl de Groenen na een teleurstellend resultaat bedankten voor regeringsonderhandelingen. Bijgevolg moest Merkel wel een beroep doen op de SPD om aan een meerderheid te geraken.

Voor Merkel was het een beetje de kwadratuur van de cirkel, want samen met de SPD moest ze tegelijk haar conservatieve Beierse zusterpartij CSU tevreden houden. En die was na een eclatante overwinning bij de eigen deelstaatverkiezingen in september niet echt happig om veel water bij de wijn te doen.

Vignet

Ook Horst Seehofer van de CDU krijgt zijn trofee: Duitsland voert in 2014 een autowegenvignet in dat buitenlanders doet betalen om over de Autobahn te scheuren. De onderhandelaars zoeken wel nog een manier om dat vignet in te voeren zonder Europa voor het hoofd te stoten.

Bij het derde heikele thema - pensioenen - doen de onderhandelaars de stok in het midden: vanaf 63 jaar en 45 jaar bijdragen krijgt iedereen een volwaardig pensioen, een eis van de SPD. Maar ook de CDU haalt haar strijdpunt binnen: er komt vanaf 1 januari een tegemoetkoming voor moeders met kinderen die voor 1992 geboren zijn. Nu gold die 'Mutterprämie' alleen voor kinderen die sinds 1992 geboren zijn.

Later woensdag is een persconferentie gepland. Daar moet ook meer duidelijkheid komen hoe de financiering van het regeerakkoord - waar elke onderhandelaar iets in de wacht kon slepen - in elkaar zit. Bij economen heerst scepsis. 'Sinterklaas kwam vroeg. Maar waar zijn de structurele hervormingen?', vraagt ING-econoom Carsten Brzeski zich af. 'Blijkbaar voeren de coalitiepartners het akkoord uit zonder belastingverhogingen maar met veel wishful thinking.'

Santa came early. Key points from new GER gov acc to wires are minimum wage, highway toll and more pensions. Where are structural reforms?— Carsten Brzeski (@carstenbrzeski) 27 november 2013

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud