opmerkelijk

Duitsland en Italië woest over 'Tiroolse blokkade' op Oostenrijkse snelweg

De Oostenrijkers zijn het sluipverkeer rond de Brennerpas beu. ©REUTERS

Oostenrijk legt tijdens de zomermaanden beperkingen op aan het verkeer dat van Duitsland naar Italië reist. Die laatste twee landen klagen bij de Europese Commissie.

Wie met de auto naar Italië reist en uit West-of Noord-Europa komt, reist veelal via Zuid-Duitsland en Oostenrijk. Het zorgt voor veel verkeersopstoppingen in Oostenrijk, bijvoorbeeld aan de Brennerpas, een van de vlotste wegverbindingen over de Alpen.

Ter bescherming van het klimaat en zijn burgers heeft Oostenrijk een aantal beperkende maatregelen voor het verkeer uitgevaardigd. Zo mogen er op drukke dagen maar 300 vrachtwagens per uur vanuit Beieren richting de Oostenrijkse stad Innsbruck rijden.

Personenwagens mogen in Tirol, de regio tussen Duitsland en Italië, bij file dan weer niet van de snelweg rijden. Het moet verhinderen dat automobilisten sluipwegen kiezen om de files en de tol aan de Brennerpas te vermijden. Dat sluipverkeer zorgt voor veel overlast op de Oostenrijkse provinciale wegen en in dorpskernen.

Klachtenbrief

Voor Duitsland en Italië zijn die maatregelen evenwel onaanvaardbaar. Andreas Scheuer, de Duitse minister van Verkeer, kondigde in de krant Bild dam Sonntag aan dat hij een klachtenbrief gaat schrijven aan de Europese Commissie.

‘Mijn ministerie bereidt een klacht voor tegen Oostenrijk en de Italianen zullen hetzelfde doen’, zegt Scheuer. Volgens hem wordt het vrij verkeer van goederen, een van de basisrechten in Europa, door de Tiroolse blokkade ‘massief beperkt.’

Wegentol

Scheuer staat in Duitsland zwaar onder druk. Zijn partij, de Beierse CSU, wilde een een wegentol invoeren zodat buitenlandse chauffeurs zouden betalen als ze over Duitse wegen rijden. In Beieren staan er in de zomer veel files, onder meer omdat veel buitenlanders via de deelstaat naar Italië rijden.

Duitsland mag de wegentol evenwel niet invoeren van de Europese Commissie, want niet-Duitse Europese inwoners zouden erdoor gediscrimineerd worden. Duitsers zouden de tol immers kunnen recupereren, andere Europeanen niet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud