Duitsland, Frankrijk en Italië voeren druk over tax deals op

Schauble voert de druk over de tax deals op. ©EPA

Duitsland, Frankrijk en Italië voeren de druk op de Europese autoriteiten op om een einde te maken aan de belastingdeals voor multinationals. Dat staat in een gezamelijke brief van de drie ministers van Financiën die het persagentschap Bloomberg kon inkijken.

'Onze burgers en bedrijven verwachten dat we belastingsontduiking en agressieve fiscale planning aanpakken', zeggen Wolfgang Schaüble, Michel Sapin en Pier Carlo Padoan, de ministers van Financiën van respectievelijk Duitsland, Frankrijk en Italië in een gezamelijke brief aan de Europese autoriteiten. 'De diagnose is gemaakt en de oplossingen zijn bekend, dus moeten we optreden zonder enige vertraging'. 

Het debat rond de belastingakkoorden die multinationals sluiten, kwam op gang na Luxleaks. Een internationaal consortium van journalisten maakten toen een reeks van belastingakkoorden bekend die Luxemburg sloot met enkele topbedrijven. Er zijn nu dringend maatregelen nodig, klinkt het in de brief, en die moeten verder gaan dan enkel 'meer transparantie' en 'enkele algemene principes voor efficiënter heffingen'.

Het gebrek aan harmonisatie tussen de verschillende EU-lidstaten laat immers toe dat bedrijven nu aan 'cherry-picking' kunnen doen. Daarbij kiezen ze, zeker in het licht van de recente financiële crisis, de meest interessante belastingdeal. De drie ministers vragen nu aan Pierre Moscovici, Europees Commissaris voor Economische en Financiële Zaken, om tegen eind 2015 een voorstel te doen voor Europese regels. 

Dat voorstel moet verregaand zijn. Belastingsvoordelen door 'ongepaste akkoorden' moeten verboden worden, zo klinkt het in de brief. Verder moet de richtlijn zich ook uitspreken over transparantiemeldingen bij een fiscale herstructurering van een multinational binnen Europa. De Europese Commissie verwelkomt de suggesties van de lidstaten, maar vindt het voorlopig te vroeg om commentaar te geven over de timing van eventuele voorstellen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud