Duitsland houdt druk op Griekse ketel

De Duits bondskanselier Angela Merkel (foto afp)

Duitsland lijkt vastberaden om de Griekse duimschroeven te blijven aandraaien tot Athene de beloofde besparingen uitvoert. Als de Grieken zich niet schikken, zal Duitsland de geldkraan eigenhandig dichtdraaien, waarschuwt Michael Fuchs, een prominent lid van de CDU van bondskanselier Angela Merkel.

Fuchs is vicefractieleider van de christendemocratische CDU en de conservatie Beierse CSU. In een interview met de Duitse krant het Handelsblatt schermt Fuchs met een Duits veto in het tijdelijke noodsfonds EFSF. 'Als Griekenland de voorwaarden niet vervult, dan zullen we van ons vetorecht gebruikmaken.'

'Zelfs een halfvol glas zal niet volstaan voor een nieuw reddingspakket', waarschuwde Fuchs. 'Duitsland zal en wil daar niet mee akkoord gaan', zegt Fuchs, die waarschuwt dat het geduld van onze oosterburen bijna op is.

Fuchs zette ook de puntjes op de i over de rol van de Europese Centrale Bank (ECB). Volgens hem is niet aan Frankfurt om als valscherm voor Athene te dienen. De ECB moet met andere woorden niet de 'mogelijkheden of financiële middelen scheppen die de Grieken anders niet zouden ontvangen' van het EFSF of toekomstige ESM.

De geldpersen smeren voor zwakke eurolanden is al helemaal uit den boze. In zijn ogen schept de ECB 'nieuwe problemen' als de centrale bank weldra met het opkopen van staatspapier begint. De voorzitter van de ECB Mario Draghi liet onlangs uitschijnen staatspapier te kopen als landen zich schikken naar de hervormingen die vasthangen aan het gebruik van de noodfondsen.

De jongste weken klinkt wel meer dreigende taal uit Berlijn. Eind vorige maand zei Philipp Rösler, een lid van de kleine liberale regeringspartij FDP, dat een exit van Athene 'geen schrikbeeld' meer is.

In september komt het Griekse dossier weer hoog op de Europese agenda. De Europese Commissie, de ECB en het Internationaal Monetair Fonds - de zogenaamde trojka - moeten na het zomerreces beslissen of ze het licht al dan niet op groen zetten voor een volgende schijf noodsteun. Alles zal afhangen van hoeveel slechte punten de internationale schoonmoeders het zorgenkind geven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud