Duitsland in de ban van anti-immigrantenbeweging

De Pegida-betoging in Dresden, maandagavond ©Photo News

De Duitse politiek weet er geen raad mee, maar de Duitse anti-immigratiebeweging Pegida brengt week na week wel meer voor- én tegenstanders op de been. Maandagavond kwamen 4.000 aanhangers op straat.

'Patriottische Europeanen tegen de islamisering van het avondland', kortweg Pegida. Dat is de naam van de volksbeweging waar politiek Duitsland zich de kop over breekt. Elke maandagavond trekken duizenden betogers in een stil protest tegen immigratie de straat op in Dresden. Tijdstip en plaats kunnen niet symbolischer: de Saksische hoofdstad voerde in 1989 met de 'Montagsdemonstrationen' de strijd aan tegen het toenmalige Oost-Duitse communistische regime.

De 10de Pegida-mars was maandagavond ook de grootste, met 17.500 deelnemers. 'Duitsland is geen immigratieland', herhaalde oprichter Lutz Bachmann. Bachmann startte de beweging op, in protest tegen de geplande 14 nieuwe asielcentra in Saksen. Over Bachmann en zijn beweging is relatief weinig geweten, te meer daar de man nauwelijks met de volgens hem 'leugenachtige' pers ('Lügenpresse') praat.

De klassieke Duitse politieke partijen weten niet goed raad met de beweging. Alleen de eurokritische partij Alternative für Deutschland toont openlijk sympathie. Heiko Maas, de sociaaldemocratische minister van Justitie, noemt de beweging een 'affront voor Duitsland.' De sociaaldemocratische oud-kanselier Gerhard Schröder roept op tot een 'opstand van de fatsoenlijken' in reactie op Pegida.

Pegida brengt ook steeds meer tegenbetogers op de been. In Dresden waren er maandagavond zo'n 4.000, in München waren er aangevoerd door SPD-burgemeester Dieter Reiter zelfs 12.000.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud