Duitsland keurt Europees noodplan goed

Foto EPA

In Duitsland heeft zowel de Bondsdag (het Lager Huis) als de Bondsraad (het Hoger Huis) de Duitse deelname aan het Europese stabiliseringsplan van 750 miljard euro goedgekeurd. Duitsland zal maximaal 148 miljard euro bijdragen aan garanties en leningen.

(tijd) - In de Bondsdag waren 319 stemmen voor, 73 tegen en 195 onthoudingen. De twee grootste oppositiepartijen, de sociaal-democraten de groenen, onthielden zich. Nadien gaf ook de Bondsraad groen licht geven. Die kwam vrijdagnamiddag voor een buitengewone sessie bijeen om over het plan te stemmen. Dat betekent dat president Horst Köhler de wettekst nu kan ondertekenen.

Met het groen licht is een belangrijke horde genomen in de lancering van het Europese stabilisatieplan dat twee weken geleden werd opgesteld. Na aanhoudende speculatie op de financiële markten tegen de euro en tegen het schuldpapier van Griekenland en andere Zuid-Europese landen werkten de Europese leiders in extremis een plan van 750 miljard euro aan leningen en garanties uit in de hoop de rust op de beurzen te herstellen.

IMF

Duitsland is de grootste financier van het Europese plan. Dat bestaat uit 60 miljard euro uit de begroting van de Europese Commissie, 440 miljard euro aan garanties van de landen die de euro hanteren en 250 miljard euro van het IMF. Daarnaast is er ook de steun aan Griekenland ten belope van 110 miljard euro, een bedrag dat wel effectief gespendeerd zal worden. Daarvan komt 80 miljard van Europa en 30 miljard van het IMF. Duitsland draagt aan die som 22,4 miljard euro bij.

Tijdens het debat dat aan de stemming voorafging riep Wolfgang Schäuble, de Duitse minister van Financiën, op tot snelle actie. 'De markten zullen pas vertrouwen terugwinnen als het plan wordt goedgekeurd. Het is een realiteit, de markten kijken meer naar Duitsland dan naar Griekenland of Malta.'

Zegen

'We doen dit voor ons eigen nationaal belang. De gemeenschappelijke Europese munt is een heel grote zegen voor Duitsland geweest', aldus Schäuble. De minister van Financiën heeft samen met bondskanselier Angela Merkel fel moeten verdedigen. De publieke opinie in Duitsland is niet opgezet met financiële hulp aan een zwakker euroland.

Als tegenprestatie voor de Duitse centen vraagt het Duitse parlement dat de regering voluit gaat voor meer budgettaire discipline in Europa en voor een hervormingen de financiële regulering. Schäuble zal daar later op vrijdag in Brussel, bij een vergadering van de Europese ministers van Financiën, zijn collega's proberen warm voor te maken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud