Duitsland laat kerst vieren met 10 toe

De Duitse kanselier Angela Merkel. ©AFP

De gedeeltelijke lockdown in Duitsland krijgt een verlenging tot 20 december. Tijdens de eindejaarsperiode mogen de Duitsers wel met tien personen samenkomen.

Dat is woensdag bekendgemaakt na een overleg tussen de federale regering en de deelstaten.

Hoewel de huidige maatregelen, die al meer dan drie weken van kracht zijn, de verspreiding van het virus lijken te vertragen, is nog meer tijd nodig om het sein op veilig te zetten, zei de Duitse kanselier Angela Merkel.

Op drukke plaatsen komen er zelfs strengere maatregelen, zoals het verplicht dragen van mondmaskers. Merkel riep werkgevers op maximaal gebruik te maken van de mogelijkheden van thuiswerk. Vanaf 1 december mogen maximaal vijf personen samenkomen.

In Duitsland is de horeca gesloten. Winkels en scholen zijn er wel open. De verlengde maatregelen kunnen worden opgeheven als er een daling is van het aantal nieuwe besmettingen. 'Jammer genoeg is dit op dit ogenblik nog niet te voorspellen', aldus Merkel.

Eindejaar

Tegelijk kondigde ze een versoepeling aan tussen 23 december en 1 januari. In die periode mogen tot tien personen - zonder kinderen mee te tellen - samenkomen. 'Dit mag geen eenzame kerst worden voor kwetsbare personen', zei Merkel.

De Duitse beslissing verhoogt de druk op de beleidsmakers in ons land. Vrijdag buigen de federale regering en de deelstaten zich in het Overlegcomité over de coronaregels tijdens de eindejaarsperiode.

Skivakantie

Duitsland wil ook dat in de Europese Unie geen skivakanties worden toegelaten tot 10 januari, om een verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Zo'n regeling bereiken 'wordt waarschijnlijk niet eenvoudig, maar we gaan het proberen', zei Merkel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud