'Duitsland luistert Kerry niet bewust af'

De Duitsers luisterden in 2013 'per ongeluk' een telefoongesprek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, af. ©EPA

De Duitse inlichtingendienst heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, afgeluisterd en Turkije bespioneerd. Dat meldde het Duitse weekblad Der Spiegel zaterdag. 'Maar dat gebeurt niet bewust', reageerde een partijgenoot van kanselier Angela Merkel.

'De Duitse inlichtingendienst BND heeft in 2013 per ongeluk een telefoongesprek onderschept van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry.' Met dat bericht pakt het Duitse weekblad Der Spiegel uit.

Anonieme bronnen bevestigden aan Der Spiegel dat Kerry via een satellietverbinding het bewuste telefoontje pleegde. 'Het gesprek ging over het Midden-Oosten', klonk het nog. De BND zou op zoek geweest zijn naar informatie over terrorisme.

Clinton

Het weekblad pakte met de onthulling uit een dag nadat verschillende Duitse media al gemeld hadden dat ook de vorige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, verschillende keren afgeluisterd was door de Duitse inlichtingendienst. 

Ook een van haar telefoongesprekken zou 'per ongeluk' opgevangen zijn. Het ging om een gesprek dat Clinton vanuit een Amerikaans regeringsvliegtuig voerde.

Turkije

Maar niet alleen Amerikaanse politici lopen in het vizier van de BND. 'Duitsland bespioneert ook al jaren NAVO-bondgenoot Turkije', vernam Der Spiegel nog van verschillende bronnen.

Meer informatie over de Turkse 'doelwitten' gaf Der Spiegel niet. Het is al langer bekend dat de Koerdische partij PKK in het vizier van de Duitse inlichtingendienst loopt.

Korrel zout

Een woordvoerder van de christendemocratische regeringspartij waarschuwde dat informatie van anonieme bronnen 'altijd met een korrel zout' genomen moeten worden. 'Die zou ook van Amerikaanse geheime diensten kunnen komen', klonk het.

Ook CDU-politicus Patrick Sensburg, de voorzitter van de parlementscommissie die onderzoek doet naar de Amerikaanse afluisterpraktijken in Duitsland, reageerde.

'Duitse inlichtingendiensten luisteren niet bewust politici van bevriende staten af. Het kan wel voorkomen dat er per ongeluk telefoongesprekken worden afgeluisterd, omdat de politici naar een crisisgebied afreizen dat Duitsland in de gaten houdt', zei hij in een interview met persbureau DPA.

Stof

Het afluisteren van bondgenoten deed de afgelopen maanden herhaaldelijk stof opwaaien in Duitsland. Zeker nadat de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden bekendgemaakt had dat de Amerikaanse geheime dienst NSA het mobieltje van Duits kanselier Angela Merkel jaren onder de tap had staan.

'Ongehoord tussen bondgenoten', luidde de reactie in Berlijn destijds. Momenteel loopt zelfs een gerechtelijk onderzoek naar de Amerikaanse afluisterpraktijken waar Merkel het slachtoffer van was. 

De onthullingen over het afluisteren van de 'Handy' van de Duitse kanselier deden de relaties tussen Duitsland en de Verenigde Staten geen goed. Ze werden in juli dit jaar nog wat minder hartelijk nadat de Duitsers een Amerikaanse spion in Berlijn ontmaskerd hadden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud