Duitsland maakt diesel en benzine duurder

De Duitse bondskanselier Angela Merkel. ©AFP

Na maandenlang getouwtrek en een nachtelijke marathonvergadering heeft de Duitse regering vrijdag een akkoord bereikt over een nieuw pakket klimaatmaatregelen ter waarde van 50 miljard euro.

De onderhandelaars van de christendemocratische en conservatieve CDU/CSU en de sociaaldemocratische SPD bereikten na 16 uur nachtelijk beraad een compromis.

Duitsland was ooit een voortrekker, maar heeft dezer dagen een achterstand opgelopen in de strijd tegen de klimaatverandering.

Een koolstofprijs, zeg maar een CO2-taks, zal diesel en benzine duurder maken. De prijs zou tegen 2021 met 3 eurocent en tegen 2026 met 10 tot 15 eurocent stijgen.

Daarnaast zou er vanaf 2025 een verbod komen op de installatie van op olie gestookte verwarmingssystemen. De maatregelen worden gekoppeld aan subsidies voor huiseigenaars die de overstap maken naar klimaatvriendelijker alternatieven.

Duurzaam vervoer, zoals het spoor, zou goedkoper worden. Vliegverkeer zou dan weer zwaarder belast worden.

2030

De nieuwe klimaatplannen kosten in totaal 50 miljard euro en moeten maken dat Duitsland de doelen voor 2030 haalt. Tegen 2030 wil Duitsland de uitstoot met 55 procent indijken in vergelijking met 1990. De coalitie wil geen nieuwe schulden aangaan voor de financiering van het klimaatpakket, dat vrijdagnamiddag wordt bekendgemaakt. 

Duitsland was ooit een voortrekker, maar dezer dagen heeft de grootste lidstaat van de Europese Unie een achterstand opgelopen in de strijd tegen de klimaatverandering. Het land dreigt volgend jaar zijn tussentijdse doelstelling voor de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen te missen. 

Het klimaatdebat woog de voorbije maanden zwaar op de al broze coalitie van bondskanselier Angela Merkel. De regering vergaderde een hele nacht door om een uitweg te zoeken. Vandaag trekken in Duitsland, net als in andere landen, honderdduizenden mensen de straat op om te strijden voor een beter klimaat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud