Duitsland sluit deal over extra stimulus van 130 miljard euro

Duitsland keurde woensdag een extra stimulus van 130 miljard euro goed om de economie weer vlot te trekken. Op de foto bondskanselier Angela Merkel. ©EPA

Om de vraag en het aanbod op korte termijn weer aan te zwengelen sloot de Duitse regering woensdagavond een akkoord over een bijkomend stimuluspakket van 130 miljard euro.

Woensdagavond kondigde Duits bondskanselier Angela Merkel aan dat Duitsland de komende twee jaar nog eens 130 miljard euro pompt in de economie, die verzwakt is door de coronacrisis. De Duitse regering sloot een akkoord over een pak maatregelen - een lijst van 15 pagina's - die het aanbod van de bedrijven en de vraag van de consumenten moeten aanzwengelen.

16 procent
Lagere btw
De btw zakt tot het einde van het jaar van 19 naar 16 procent.

De btw daalt tot het einde van dit jaar van 19 naar 16 procent. Er komt een eenmalige premie van 300 euro per kind. En de elektriciteitskosten voor particulieren zakken. Opmerkelijk: de Duitse regering verdubbelt ook de premies voor de aankoop van elektrische wagens van 3.000 naar 6.000 euro. De machtige Duitse autosector greep naast zijn eis voor rechtstreekse overheidssteun voor de aankoop van conventionele wagens. 

'Visie op de toekomst'

'We konden niet zomaar een stimuluspakket opzetten in de traditionele zin', zei Merkel woensdag. 'Het moest een pakket zijn met een visie op de toekomst. Dat is precies wat we hebben benadrukt.'

Het nieuwe stimuluspakket komt boven op het eerdere monsterplan van meer dan 1.000 miljard euro van maart, toen nog in volle coronapandemie. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud