Advertentie
Advertentie

Duitsland verstrengt asielregels

Syrische vluchtelingen in Duitsland maakten een sneeuwpop tijdens de eerste winterprik. ©AFP

Het Duitse parlement heeft donderdag zijn fiat gegeven aan een wet die de asielregels in het land aanscherpt. Met het maatregelenpakket hoopt Berlijn de vluchtelingencrisis de baas te kunnen.

Het Duitse parlement boog zich donderdagvoormiddag over een resem maatregelen over de behandeling van asielzoekers. Het pakket werd in elkaar gebokst omdat Duitsland de afgelopen maanden af te rekenen kreeg met een zelden geziene vluchtelingenstroom.

De Duitse regering houdt er rekening mee dat dit jaar zeker 800.000 migranten in het land aankomen. Volgens sommige bronnen zou dat cijfer zelfs tot meer dan 1 miljoen kunnen oplopen.

Redelijke termijn

Om alle asielaanvragen binnen een redelijke termijn te kunnen blijven verwerken heeft de overheid nood aan nieuwe regels, oordeelden de regeringspartijen. Dus werkten ze een nieuwe wet uit.

In de tekst staat een lijst met zogenaamde veilige landen opgesomd. Het gaat bijvoorbeeld om Kosovo, Albanië en Montenegro. Mensen uit die staten hebben amper kans om asiel te krijgen in Duitsland.

Oorlogsgebied

De regering van bondskanselier Angela Merkel wil met de maatregel vluchtelingen uit die 'veilige' landen ontmoedigen om nog de oversteek naar Duitsland te maken. Zo hoopt ze te kunnen focussen op vluchtelingen uit oorlogsgebied in Syrië, Irak en Afghanistan.

Voor die migranten gaat Berlijn de asiel- en uitwijzingsprocedures versnellen. De regering heeft ook de periode verlengd die asielzoekers, in afwachting van de verwerking van hun aanvraag, in opvangcentra aan de grens moeten blijven. Die periode gaat van drie naar zes maanden.

Uitkeringen

In afwachting van een beslissing over hun asielaanvraag hebben de vluchtelingen recht op lagere uitkeringen. Vandaag gaat dat om cash geld. Maar door de nieuwe wet kunnen dat voortaan betalingen in natura worden. Ten slotte vergemakkelijkt het nieuwe maatregelenpakket de bouw van opvangcentra.

Een meerderheid van het Duitse parlement gaf groen licht aan het plan. Tot ongenoegen van mensenrechtenorganisaties. Amnesty International en Pro Asyl klaagden al aan dat de nieuwe wet te veel de nadruk legt op afschrikking en uitsluiting.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud