Advertentie

Duitsland weer in harde lockdown vanaf woensdag

Bondskanselier Angela Merkel klopte de lockdown voor Duitsland af na een overleg met de deelstaten op zondag ©AFP

Vanaf woensdag 16 december worden de coronamaatregelen in Duitsland weer verscherpt. Veel winkels en ook de scholen gaan vanaf dan weer dicht. De nieuwe maatregelen gelden alvast tot 10 januari. Ook in Nederland is er morgen crisisberaad

Het openbare leven in Duitsland zal vanaf woensdag weer meer worden stilgelegd. De detailhandel, met uitzondering van winkels voor dagelijkse boodschappen, moet sluiten. Dat maakte bondskanselier Angela Merkel zondag na overleg met de deelstaten bekend. De gedeeltelijke lockdown, die sinds begin november van kracht is, was niet genoeg, zei de CDU-politica in Berlijn. De aanscherping van de maatregelen heeft impact op de kerstvakantie. Maar: 'We zijn gedwongen te handelen en handelen nu.'

We zijn gedwongen te handelen en handelen nu
Angela Merkel
Bondskanselier Duitsland


Er gelden ook strikte regels voor privécontacten - maximaal vijf personen uit maximaal twee huishoudens - met een lichte versoepeling voor kerst. Telewerk wordt de norm en de scholen en kinderdagverblijven gaan dicht. Daarnaast komt er ook een verbod op de verkoop van vuurwerk en een verbod op alcoholconsumptie in het openbaar. Op oudejaar geldt een samenscholingsverbod.
Mogen wel nog onder meer open blijven: supermarkten, apotheken, babyspeciaalzaken, winkels voor medische artikelen, drogisterijen, opticiens en banken.


De deelstaten stemden begin november al in met een gedeeltelijke lockdown, waardoor alle bars, restaurants en recreatiefaciliteiten moesten sluiten, terwijl winkels en scholen open bleven. Die maatregelen hebben echter te weinig uitgehaald. Duitsland registreerde de afgelopen dagen grimmige records en ziekenhuizen in sommige regio's zitten op hun maximumcapaciteit.


Vrijdag steeg het aantal gevallen van coronavirus en het dodental in het land naar de hoogste waarden tot nu toe, met 29.875 nieuwe coronavirusinfecties en 598 sterfgevallen. Zondag waren er 20.200 nieuwe gevallen, waarmee het totale aantal bevestigde infecties bij de pandemie tot dusver op 1.320.716 komt. Het dodental steeg met 321 tot 21.787.

Nederland

Ook in Nederland lijken er strengere coronamaatregelen in de maak te zijn. De regering Rutte komt morgen samen voor een extra crisisberaad nadat het aantal besmettingen bij onze noorderburen de voorbije dagen ook weer aan het stijgen is. Volgens Nederlandse media ligt het sluiten van niet-essentiële winkels op tafel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud