Duitsland wil Turkse toetreding tot EU versnellen

Duits bondskanselier Angela Merkel en Turks president Recep Erdogan spraken zondag over het EU-lidmaatschap van Turkije. ©REUTERS

Duitsland wil de onderhandelingen over de Turkse toetreding tot de Europese Unie hervatten. Dat zei bondskanselier Angela Merkel zondag na gesprekken met de Turkse premier Ahmet Davutoglu en president Recep Erdogan.

De gesprekken over de Turkse toetreding tot de EU lagen lang stil vanwege de mensenrechtensituatie in Turkije. In ruil voor een heropstart van die onderhandelingen helpt Turkije de Europese Unie om de vluchtelingenstroom naar Europa te beperken.

De EU wil samenwerken met Turkije om illegale immigratie vanuit Turkije aan te pakken. Europa wil ook visumvrij reizen van Turkije naar de EU mogelijk maken. Volgens de leiders is daar vooruitgang rond gemaakt. Duits bondskanselier Angela Merkel stelde in de gezamenlijke persconferentie nadrukkelijk dat ze hoopt dat de Turkse regering de verzoeningsgesprekken met de Koerden zal herstellen na de verkiezingen van 1 november. Merkel sprak ook met de Turkse president Recep Erdogan. Die verklaarde zondag dat hij ook aan Frankrijk, Groot-Brittannië en Spanje had gevraagd om de onderhandelingen over het EU-lidmaatschap van Turkije te versnellen.

Merkel was voor een charmeoffensief naar de Turkse hoofdstad Ankara afgezakt. Ankara had immers eerdere, vage Europese beloftes over de vluchtelingencrisis afgewezen. Turkije is het belangrijkste transitland voor vluchtelingen op weg naar de Europese Unie. Velen hebben Duitsland als eindbestemming. Tegelijkertijd herbergt Turkije zelf 2,5 miljoen oorlogsvluchtelingen uit buurland Syrië. Ankara vraagt Europa 3 miljard euro om nog meer mensen op te vangen, drie keer zo veel als de Europese landen aanboden.

De Turkije-trip van Merkel oogst kritiek in eigen land. De Duitse groenen vinden dat ze door haar bezoek Erdogan extra stemmen kan bezorgen bij de verkiezingen van binnen twee weken.  'Erdogan is niet de oplossing voor de problemen. Het is zijn beleid dat het vluchtelingenprobleem mee veroorzaakt', zei voorzitter Cem Ozdemir van de Duitse groenen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud