Duitsland 'wint' 41 miljard euro door crisis

De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble (foto epa) ©EPA

De eurocrisis leverde Duitsland 41 miljard euro op in de vorm van lagere intrestbetalingen. Dat schrijft het Duitse weekblad Der Spiegel op basis van cijfers van het ministerie van Financiën. Tot dusver kostte de crisis de Duitse belastingbetaler 'slechts' 599 miljoen euro.

'De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble heeft alle redenen om te lachen', schrijft Der Spiegel op zijn website. Door de onrust in de eurozone schuilden beleggers de jongste jaren massaal in de oerdegelijke Duitse Bunds. Dat joeg de rente, die in de omgekeerde richting beweegt van de obligatiekoersen, fors lager. 

Over de periode 2010 tot 2014 leveren die lage rentes onze oosterburen een besparing op van 41 miljard euro. Dat bedrag is het verschil tussen de effectief betaalde intrest en de intrest die eerst begroot was. Het was de Duitse sociaaldemocraat Joachim Poss die de cijfers had opgevraagd.

Gemiddeld is de rente op nieuw Duits staatspapier een vol procentpunt gezakt tegenover 2010. Anders gezegd: Berlijn leent vandaag veel goedkoper dan voor de crisis. Door de sterke prestatie van de economie, die de belastinginkomsten opkrikte, moest Duitsland ook veel minder geld ophalen dan gepland. 73 miljard euro om precies te zijn.

Duitsland probeert ten volle van de lage rentevoeten te profiteren. Het slijt zoveel mogelijk staatspapier op langere termijn. Tussen 2009 en 2012 viel het aandeel obligaties met een looptijd van minder dan drie jaar terug van 71 tot 51 procent.

De factuur van de eurocrisis raamt het Duitse ministerie voorlopig op 599 miljoen euro.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud