Duitsland worstelt met coronaopstoot

De Duitse bondskanselier Angela Merkel ©EPA

Duitsland, 'the country that got the coronavirus right', ziet het aantal besmettingen verontrustend snel stijgen.

Ook voor Duits kanselier Angela Merkel vormen de dagelijkse Covid-19 statistieken allesbehalve opbeurende lectuur. Het Duitse kenniscentrum voor gezondheid, het Robert Koch Institut (RKI), meldt via zijn dagelijkse boordtabel meer dan 4.000 besmettingen over de jongste 24 uur. Dat is een stuk meer dan de 2.800 een etmaal eerder en nadert de piek van 6.000 per dag in het voorjaar. In grootsteden als Berlijn en Hamburg is er een duidelijke toename.

Voor alle duidelijkheid: Duitsland blijft in vergelijking met veel Europese landen de pandemie veel beter onder controle houden. Het aantal besmettingen is een fractie van dat in Frankrijk en Duitsland telt minder officiële Covid-19 overlijdens (9.578) dan België dat zeven keer minder inwoners telt. 'The country that got the coronavirus right', kopte Financial Times in juni. De Britse zakenkrant verwees onder meer naar de heldere communicatie van Merkel, de snelle opsporing van besmettingshaarden en het fijnmazig netwerk van gezondheidsspecialisten, met aan de top het RKI en verspreid over heel het land een netwerk van lokale gezondheidscentra ('Gesundheitsämter').

Merkel is zich bewust van de risico's. Bij de viering van 30 jaar hereniging afgelopen weekend maande ze haar landgenoten aan de aandacht en discipline niet te laten verslappen. Ze vroeg de Duitsers tijdens de pandemie dezelfde moed aan de dag te leggen als de Oost-Duitsers in 1990 bij de val van het communisme.

Er komen meer maatregelen om het aantal besmettingen in te dijken. In virushaard Berlijn moeten de cafés vanaf zaterdag om 23 uur dicht, de eerste avondklok in de hoofdstad sinds 1949. En reizen wordt nog meer ingeperkt. Heel Nederland met uitzondering van Zeeland is voor Berlijn vanaf nu 'risicogebied'. Heel België was dat al sinds 30 september, net als Spanje en het gros van Frankrijk. Duitsers die uit een risicogebied terugkeren moeten zich binnen 48 uur laten testen op covid en zolang in quarantaine gaan.

Ook Frankrijk en Spanje kleuren donkerrood

Frankrijk en Spanje noteren een recordgroei in het aantal nieuwe coronabesmettingen. De Franse gezondheidsautoriteiten meldden woensdag een toename met 18.746. Het zevendaagse gemiddelde klom tot 12.853, het hoogste tot dusver. Spanje noteerde een recordgroei met 5.075 nieuwe besmettingen in 24 uur tijd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud