Duitsland zaait twijfel over Griekse deal

©AFP

Het Duitse ministerie van Financiën heeft nog grote vragen bij de Griekse deal die gisteren werd afgerond. Bondskanselier Merkel had zich eerder nochtans opvallend positief uitgelaten.

‘Als je ziet waar we de voorbije maanden van komen, dan is de overeenkomst van gisteren een erg goed resultaat’, zei Steffen Seibert, de woordvoerder van Bondskanselier Merkel, woensdag. Hij sprak ook van de ‘beste atmosfeer in maanden’ tijdens de laatste ronde van onderhandelingen.

Die lovende woorden waren opvallend, omdat Merkel en haar financiënminister Wolfgang Schäuble de voorbije dagen en weken bijzonder sceptisch waren over een akkoord. Met haar uitspraak ‘kwaliteit boven snelheid’ had de bondskanselier zelfs geijverd voor een nieuw overbruggingskrediet, zodat er meer tijd zou zijn voor fundamentele onderhandelingen.

Niet ver genoeg

Maar tegelijkertijd geeft Seibert ook aan dat het 'te vroeg' is voor echte conclusies. Dat de Duitsers mogelijk alsnog gaan dwarsliggen, moet voorts blijken uit een uitspraak van een bron bij het ministerie van Financiën. Die zei woensdag aan het blad Bild dat het voorgestelde hervormingspakket niet ver genoeg gaat.

Traditioneel houdt de minister van Financiën er een hardere lijn op na dan de bondskanselier. Mogelijk aast Schäuble nog steeds op een overbruggingskrediet. Hij zou twijfels hebben over de rol van het IMF, de houdbaarheid van de schulden en de privatiseringsplannen.

Obstakels

Er zijn bovendien nog een aantal andere obstakels tussen nu en 20 augustus, de dag dat het akkoord helemaal rond moet zijn, indien Athene het vers geld wil gebruiken om de ECB terug te betalen. De eerste horde moet worden genomen in het Griekse parlement.

Daar doet parlementsvoorzitster Zoe Constantopoulou - een fervent tegenstander van het Europese hervormingspakket - al het mogelijke om de stemming te vertragen. Zo roept ze de partijvertegenwoordigers bewust pas vanavond samen, terwijl dat al eerder had kunnen gebeuren. Dat vertraagt de oproep voor een volwaardige parlementaire zitting.

Op schema 

Premier Tsipras wil kost wat kost dat het akkoord donderdag groen licht krijgt, want alleen zo blijft alles op schema. Voorlopig ziet het er ondanks de pogingen van de dissidente parlementsvoorzitster nog steeds naar uit dat een stemming morgen (donderdag) zal plaatsvinden. Al is de kans groot dat het weer laat zal worden.

Als Athene op tijd groen licht geeft, kan het akkoord vrijdag naar de Eurogroep. De groep van de financiënministers van de eurozone moet het 'Memorandum of Understanding' officieel bekrachtigen. Dat moet vanaf 13u in Brussel gebeuren, en niet via een videoconferentie zoals eerst gemeld.

Maar de geldkraan naar Athene kan pas echt weer open als ook verschillende Europese parlementen hun zegen hebben gegeven. Het gaat over de parlementen van Duitsland, Finland, Frankrijk, Oostenrijk, Estland, Letland, Slovakije en Nederland. Duitsland en Finland zijn traditioneel de hardliners. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud