Duizenden betogen in Barcelona tegen gevangenschap politieke leiders

©REUTERS

Duizenden mensen hebben zondag in Barcelona betoogd tegen het gevangen houden van negen sleutelfiguren in het streven naar onafhankelijkheid van Catalonië. Twee van hen zitten al zes maanden in de cel.

'Vrijheid voor alle politieke gevangenen', scandeerden duizenden manifestanten. Zij kwamen daarmee op voor separatistische leiders die na het referendum over onafhankelijkheid gevangen zijn gezet wegens 'opruiïng', 'afwenden van gelden' of 'rebellie' waarop dertig jaar celstraf staat.

©EPA

Twee van de politieke gevangenen zijn Jordi Sànchez, de voorzitter van de Catalaanse Nationale Assemblee (ANC), en Jordi Cuixart, voorzitter van Òmnium Cultural. Ze werden in oktober opgepakt en zitten morgen exact zes maanden in de cel. 

Tien dagen geleden is in Duitsland de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont in voorwaardelijke vrijheid gesteld in afwachting van een beslissing omtrent zijn uitlevering aan Spanje. Dat had een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen de man die naar België was gevlucht, maar terugkerend van een trip naar Scandinavië in Duitsland is gearresteerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud