Advertentie
Advertentie

Duizenden Griekse ambtenaren zien job bedreigd

Een deel van de demonstranten hielden hun acties vol tijdens de avondlijke vergadering van het parlement. (foto afp) ©AFP

Het Griekse parlement heeft in de nacht van woensdag op donderdag een bezuinigingspakket goedgekeurd waarmee massale ontslagen in de Griekse openbare dienst mogelijk gemaakt worden. De goedkeuring was een voorwaarde van de internationale geldschieters om een nieuwe schijf noodhulp vrij te geven.

Door de nieuwe wet kunnen duizenden ambtenaren hun baan verliezen, vooral gemeenteambtenaren en -politie en leerkrachten. Voor meer dan 4.000 van hen dreigt nog dit jaar ontslag. 

Nog eens 25.000 ambtenaren worden tegen eind dit jaar in een 'mobiliteitsreserve' gezet. Voor hen wordt gedurende acht maanden, een periode waarin ze ook minder loon krijgen, een andere job gezocht bij de overheid. Lukt dat niet, dan dreigen ook zij ontslagen te worden. Veel Grieken zijn ervan overtuigd dat die reserve onvermijdelijk tot ontslag zal leiden.

Er wordt rekening gehouden met 11.000 ontslagen tegen eind 2014.

De ambtenarenhervorming is de opvallendste maatregel uit een pakket van 107 artikelen waarover het Griekse parlement stemde. De meeste onderdelen werden goedgekeurd door 153 voorkeursstemmen en 140 tegenstemmen. 

Dinsdag nog hielden de vakbonden een 24-urenstaking tegen de plannen. Circa 15.000 mensen kwamen toen op straat in Athene om te protesteren. Ook woensdag betoogden 4.000 mensen voor het parlement in Athene.

Griekenland zit al zes jaar in recessie. De werkloosheidsgraad bedraagt er al 27 procent. De nieuwe schijf internationale hulp beloopt 6,8 miljard euro, waarvan 2,5 miljard nog voor het eind van deze maand aan de Grieken zou worden verschaft. Volgende week beleggen de ministers van Financiën van de eurozone een teleconferentie om hierover te beslissen. De Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben zich geëngageerd voor in totaal 240 miljard euro noodhulp aan Griekenland.

BTW op restaurantbezoek

Eerder op de avond legde premier Antonis Samaras een tv-verklaring af over de verlaging van de BTW op restaurantbezoek, van 23 naar 13 procent, vanaf 1 augustus.

De Griekse regering had in de recentste onderhandelingen met de geldschieters sterk op haar strepen gestaan voor deze maatregel, die veeleer symbolisch is maar de Grieken hoop moet geven dat er licht is aan het eind van de tunnel. Het zou ook moeten helpen tegen de massale belastingontduiking. Samaras waarschuwde dat het tarief opnieuw naar 23 procent gaat als de maatregel wat dat betreft niet helpt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud