voorkennis

Dumbarton for the win

De Schotse premier Nicola Sturgeon (SNP). ©Photo News

Hoe Verenigd het Koninkrijk nog is, hangt van de kiezer in Dumbarton af.

Mijn origineelste souvenir aan vele Schotse trips heeft geen ruitjesmotief, maar is me wel tijdens de Britse kiescampagne in de lente van 2017 overhandigd door een man in kilt. Een flyer van de Conservatieve kandidaat voor Ross, Skye & Lochaber, een enorm kiesdistrict van Noordzee tot Atlantische Oceaan, met lochs en schapen tussenin. De moedige Tory trof in de proefzaal van de Black Isle Brewery helaas alleen twee Belgen en twee Denen aan. Die van de minzame man toch een flyer kregen, 'anders raak ik ze niet kwijt'. De kandidaat voor de Schotse nationalisten (SNP) - een notoir goed geoliede campagnemachine - won vlot.

Vandaag zijn er Schotse parlementsverkiezingen. Dat Ross, Skye & Lochaber muteert in het even grote district Skye, Lochaber & Badenoch is niet de grootste verandering. Een Britse verkiezing is puur 'first past the post': wie in zijn district de meeste stemmen haalt, wint. Een Schotse is een verwarrende mix van een Britse districtstem met een 'Europese' regionale lijststem.

Wiskunde die betekent dat de verkiezingen een dubbeltje op zijn kant worden, ondanks de dominantie van de SNP. De enige vraag is of die een absolute meerderheid zal halen in het regionale parlement.

De stembusslag draait voor SNP-topvrouw Nicola Sturgeon rond de vraag of er een tweede referendum over onafhankelijkheid moet komen. In 2014 stemden Schotten 'neen'. De neencampagne claimde dat neen de beste garantie was om in de EU te blijven en geen wilde risico's met de economie te nemen. Argumenten die de Britse premier Boris Johnson wat aan kracht heeft doen inboeten.

De tegenstand van Sturgeon oogt niet indrukwekkend. De Schotse Tory's zwalpen sinds de populaire leider Ruth Davidson in 2019 ontslag nam, Labour zwalpt tout court en het Alba van de mokkende Sturgeon-mentor Alex Salmond peilt kleiner dan de statistische foutenmarge.

Uiteindelijk zullen enkele districten de doorslag geven. Onze favoriet is Dumbarton, omdat het stadje met het Denny Tank Museum een mooi eerbetoon aan de scheepsbouwers op de Clyde huist. Maar u zult mij vergeven als ik ook de score in Skye, Lochaber & Badenoch check.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud