ECB draait Athene duimschroeven aan

Klaus Masuch, de vertegenwoordiger van de Griekse 'schoonmoedertrojka' bij de Europese Centrale Bank (foto: AFP-

De Europese Centrale Bank aanvaardt 'voorlopig' niet langer Grieks staatspapier als onderpand voor kredieten. Frankfurt verhoogt zo de druk op Athene, dat er onder het ongeduldige oog van de 'schoonmoedertrojka' temidden een snel krimpende economie niet in slaagt de beloofde besparingen voor te leggen.

'No rest for the wicked'. Dat lijkt zo een beetje het thema in Europa. Terwijl het gros van het continent en de beleidsmakers op vakantie vertrekt, moeten de Zuid-Europese 'schuldenzondaars' zwaar aan de bak om uit de wurggreep van de financiële markten - in het geval van Spanje - of de 'officiële' kredietverschaffers - in het geval van Griekenland - te raken.

De eurogroep besprak vrijdag naast de Spaanse banken ook uitgebreid de penibele toestand in Griekenland. Dat is een dossier dat onmogelijk kan 'overzomeren'. Athene moet op 20 augustus 3,1 miljard euro schulden aflossen en zonder verse kredietlijn zullen de staatskoffers tegen dan gewoon leeg zijn.

Komende week trekt een delegatie van de 'schoonmoedertrojka' van Griekse schuldeisers, de Europese Centrale Bank (ECB), de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), naar Athene om te zien hoe ver Athene staat in het beloofde besparingsprogramma.

Krimp

Het korte antwoord zal zo goed als zeker zijn: 'bijna nergens'. De nieuwe Griekse coalitieregering moet van de trojka voor 2013 en 2014 11,5 miljard euro besparingen zien te vinden, maar minister van Financiën Yannis Stournaras lijkt het erg moeilijk te hebben zijn collega's van die noodzaak te overtuigen.

Besparingen zijn sowieso extra moeilijk en potentieel zelfvernietigend in een economie die in een steeds helser tempo krimpt. Dit jaar krimpt de Griekse economie mogelijk zo'n 7 procent, tegenover eerdere prognoses van 4,5 procent. Na een vijfde jaar krimp op rij, zullen de Grieken waarschijnlijk sinds de start van de crisis in 2009 collectief zo'n vijfde armer geworden zijn.

En dus belooft het komende week een confrontatie te worden tussen de trojka en de stilaan moebespaarde Griekse overheid. De ECB voerde vrijdagavond met een korte en gortdroge mededeling nog de druk op.

'Voorlopig' aanvaardt Frankfurt niet langer Grieks staatspapier als onderpand voor krediet. Pas na het rapport van de trojka zal de centrale bank de 'geboekte vooruitgang' beoordelen. Pas dan mag Griekenland potentieel weer van het strafbankje weg.

Strop

De beslissing is een strop voor de Griekse banksector, die als gevolg van de crisis bij de overheid collectief bankroet is. In een rapport eerder dit jaar stelde het IMF dat ook onomwonden vast: de Griekse schuldkwijtschelding in maart zadelde de Griekse banken met een factuur op van 22 miljard euro en die veegde nagenoeg het volledige kapitaal van 23,8 miljard euro weg. Sindsdien is het wachten op een herkapitalisering die er door de politieke chaos maar niet komt.

Nu kunnen de Griekse banken dus hun broodnodige liquiditeit om te overleven niet meer in Frankfurt halen. Ze kunnen alleen nog terecht bij de Griekse centrale bank, voor een duurder noodkrediet (ELA).

Hete herfst

Belangrijk detail: in principe moet de Griekse overheid de verliezen dragen die de centrale bank lijdt op noodkredieten, terwijl verliezen op ECB-kredieten verdeeld worden over het Europees systeem van centrale banken. Met de beslissing lijkt de ECB haar 'Griekse tegenpartijrisico' te willen beperken, nu het er naar uitziet dat Europa na een broeierige zomer tijdens een hete herfst zal moeten beslissen of Griekenland nog een toekomst heeft in de eurozone.

 

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud