ECB gunt Ierse modelstudent hoop

De Ierse minister van Financiën Michael Noonan (l.), in gesprek met ECB-voorzitter Mario Draghi (m.) en de Spaanse collega Luis de Guindos (foto: Reuters)

In de toekomst moeten obligatiehouders mee in het bad als een bank gered moet worden. En Ierland, dat zichzelf diep in de schulden stak om obligatiehouders wél tot de laatste cent te betalen, kan bijgevolg op clementie rekenen. Dat geeft ECB-voorzitter Mario Draghi voor het eerst zelf aan.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft een opmerkelijke bocht genomen. Er waren al geruchten dat Frankfurt bij bankenreddingen ook de obligatiehouders mee in het bad wil, maar die waren nog niet bevestigd.

Maar dinsdagavond bevestigde ECB-voorzitter Mario Draghi voor het eerst die ronduit dramatische ommekeer in Frankfurt. De heer Draghi 'stelt vast dat de vraag naar een gedeelde last met obligatiehouders in beweging zit op Europees niveau', klonk het na afloop van een ontmoeting van Draghi met de Ierse minister van Financiën, Michael Noonan, in een persbericht.

Het mag dan al een omfloerste bevestiging zijn, het belang valt moeilijk te onderschatten. In 2010 was de ECB immers uit vrees voor de marktenimpact nog radicaal gekant tegen verliezen voor obligatiehouders van zwalpende banken.

Bankenstein

Dat was meteen de belangrijkste redenen waarom Dublin toen 60 miljard euro - een astronomische 40 procent van het bruto binnenlands product (bbp) - in de collectief bankroet Ierse banken moest stoppen. Die bankenstrop was ook de reden waarom Dublin in november 2010 bij Europa 67,5 miljard euro

noodkredieten moest aanvragen.

Als gevolg daarvan moet de Ierse belastingbetaler nu nog generaties lang werken om het 'Bankenstein' die hun roekeloze bankiers achterlieten tot de laatste cent af te lossen.

Maar nu potentieel voor de redding van de Spaanse banken obligatiehouders wél mee in het bad moeten en de Spaanse overheid en tegenstelling tot de Ierse niét de volledig factuur op zich moet nemen, gloort er hoop in Dublin.

Hete aardappel

Noonan hoopt dat bij een Spaanse bankendeal retroactief ook Ierland 'iets' krijgt, ook al heeft Dublin intussen alle obligatiehouders van de bankroete banken Anglo Irish en irish Nationwide tot de laatste cent uitbetaald. Om die betalingen te doen gaf Dublin in 2010 voor 31 miljard euro 'promissory notes' uit. Dat zijn de facto een soort overheidsgaranties op de schulden van de Ierse 'rommelbank' IBRC.

En die schuldbewijzen klotsen sindsdien als een soort hete aardappel door het Europees systeem van centrale banken. De hamvraag is of de Ieren alleen voor hun bankiers moeten blijven instaan, of op termijn de Europese burgers via de ECB 'solidair' in het bad getrokken worden.

Draghi lijkt nu ook voor het eerst - zij het weer omfloerst - te suggereren dat de Ierse modelstudent - die als enige crisisland in de eurozone steeds braaf alle opdrachten van de Europese schoonmoeders uitvoert - misschien wel een beloning wacht. 'Deze ontwikkelingen (de vraag of de obligatiehouders in het bad moeten dus, red.) zullen weerspiegeld worden in het Ierse steunprogramma', liet Draghi weten.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud