Advertentie

ECB slaat overheid, zalft bankier

ECB-voorzitter Mario Draghi(foto: Reuters)

ECB-voorzitter Mario Draghi heeft zich bijzonder streng opgesteld tijdens de persconferentie in Frankfurt deze namiddag. Banken komt de ECB bijna onbeperkt tegemoet met opmerkelijke onconventionele maatregelen. Maar voor overheden, die minstens even belangrijk zijn voor de stabiliteit van de eurozone, blijft de deur dicht.

'It's the treaty.' Op zo goed als elke vraag die journalisten tijdens de ECB-persconferentie stelden, antwoordde Mario Draghi hetzelfde. 'Het is het verdrag, we kunnen en mogen niets doen.' Dat Europees verdrag stelt luidens het intussen beruchte artikel 123 voorop dat de Europese Centrale Bank de prijsstabiliteit moet bewaren en dat schuldfinanciering van overheden niet is toegestaan. 'Niet meer en niet minder', was de boodschap van de nieuwe ECB-voorzitter.

De hele wereld kijkt naar u. Waarom grijpt u niet in?

Een emotionele reporter van Channel 4

Ook toen een journalist van Channel 4 bijna emotioneel werd en Draghi persoonlijk aansprak: 'Het Internationaal Monetair Fonds mag wel Indonesië helpen, maar niet de lidstaten van eurozone. Me dunkt zijn de problemen in de eurozone nu wel ernstig genoeg. De hele wereld kijkt nu naar u. Waarom kan u niet doen wat Bank of England en Federal Reserve doen?', antwoordde Draghi stoïcijns: 'We zijn gebonden aan het verdrag.'

We zijn gebonden aan het Europees verdrag.

Mario Draghi

Het was alsof de goedlachse Italiaan zich op één maand tijd ontpopt heeft tot een strakke Duitser. Zelfs de 'subtiele hint' die hij vorige maand in het Europees Parlement loste, veegde hij nu resoluut van de baan. Hij zegt verbaasd te zijn over de forse marktreactie en veegde zo meteen alle speculatie van de baan.

De ECB zal de brandslang niet opendraaien om de noodlijdende overheden tegemoet te komen. De prioriteit ligt voor Draghi nog steeds bij het Europees noodfonds EFSF, ook al is dat fonds al bij voorbaat gedoemd om tekort te schieten.

Banken

De spreidstand van het ECB-beleid kan niet groter zijn. Waar de deur voor overheden potdicht blijft, gaat de kraan voor de noodlijdende Europese banksector wagenwijd open.

De ECB levert onbeperkte liquiditeitsverstrekking op 3 jaar. Dat is meteen een opmerkelijke maatregel. De meeste economen verwachten 'slechts' een uitbreiding tot 2 jaar. De eerste aanbesteding valt op 21 december.

Daarnaast versoepelt Draghi de onderpandregels fors. Voortaan mogen banken ook herverpakte woonkredieten en KMO-kredieten (ABS) met een kredietscore van minstens 'A' aanbieden als onderpand voor kredieten. Nu kwam alleen AAA-papier in aanmerking.

Bovendien verlaagt de ECB de reserveratio's die banken moeten aanhouden, van 2 naar 1 procent.

Trichet

Daarnaast deed de kersverse ECB-voorzitter met zijn tweede renteverlaging in twee maanden tijd de verstrakking van zijn voorganger Jean-Claude Trichet teniet. Die trok de rente eerder dit jaar twee keer op, in april en in juli.

De Europese Centrale Bank verlaagt de rente met 25 basispunten tot 1 procent, een evenaring van het diepterecord. De nieuwe renteverlaging moet de snel verslechterende economie van de eurozone wat zuurstof geven. Die heeft zwaar te lijden onder de escalerende schuldencrisis en is waarschijnlijk dit kwartaal in een recessie beland.

Tijdens de vragenronde blijkt dat dit rentebesluit niet unaniem is genomen. Wie tegen stemde, vermeldt Draghi niet. Maar het vermoeden is groot dat de Duitse ECB-bestuurder Jens Weidmann tegen stemde.

Inflatie

De ECB-voorzitter is erg somber over de economie. Hij verwacht nu een groei van -0,4 procent tot 1 procent in 2012, dus gemiddeld 0,2 procent groei. In september was dat nog 1,3 procent.

De ECB verwacht gemiddeld 2 procent inflatie in 2012. In september bedroeg de inflatie 1,7 procent. In 2013 verwacht de voorzitter gemiddeld 1,5 procent (0,8 à 2,2%) inflatie. Dat is duidelijk onder de 'minder dan, maar dicht bij 2 procent' die de ECB als doelstelling handhaaft.

Samen met de sombere groeiprognose heeft ECB dus in principe de handen vrij om zonder gevaar voor inflatie de economie te stimuleren. In principe dus. Tot nader order legt 'the treaty' Frankfurt aan de ketting.

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud