ECB tilt Griekse noodsteun boven 90 miljard

De Griekse premier Alexis Tsipras met ECB-voorzitter Mario Draghi ©REUTERS

90 miljard of de helft van de Griekse economie. Dat is het duizelingwekkende bedrag aan noodsteun dat de ECB moet verstrekken om de Griekse banken overeind te houden.

De nieuwe 900 miljoen euro aan noodfondsen - ELA in ECB-jargon - moet voorkomen dat de Griekse banken de komende dagen en weken temidden een vlucht van spaarders zonder geld komen te zitten.

Vorige week had de Europese Centrale Bank de fondsen al eens met hetzelfde bedrag verhoogd. De totale noodsteun stijgt zo boven 90 miljard euro. Dat is het equivalent van 50 procent van de Griekse economie.

50%
De noodsteun voor de Griekse banken beloopt nu 50 procent van de Griekse economie

Tegen 20 augustus hoopt de Griekse regering samen met Europa een nieuw reddingsplan rond te hebben. Dat plan moet op termijn 82 à 86 miljard euro kredieten garanderen voor Athene. Een herkapitalisering van de banken maakt er deel van uit. 

Met oog op dat Europees geld stemt het Griekse parlement straks over een tweede pakket van hervormingen die Europa eist. Opnieuw belooft een deel van de regeringspartij Syriza serieuze weerstand te bieden.

Ik hoor veel reacties, maar ik heb nog geen enkel alternatief voorstel gehoord.
Alexis Tsipras
Griekse premier

Tsipras, die al heeft aangegeven in theorie tegen de Europese hervormingen te zijn, roept zijn partijgenoten op om de realiteit onder ogen te zien. ‘Ik hoor veel reacties, maar ik heb nog geen enkel alternatief voorstel gehoord’, zei hij dinsdag.

Vanavond wordt onder meer gestemd over de nieuwe regels voor failliete banken, en over ingrepen die het rechtssysteem efficiënter moeten maken. Net zoals vorige week, toen de belastingverhogingen werden goedgekeurd, zullen de stemmen van de oppositie nodig zijn. De hervormingen zullen op die manier vermoedelijk opnieuw groen licht krijgen. Het is vooral uitkijken of Tsipras nog meer steun van zijn partijgenoten verliest. Vorige week waren er 39 ‘rebellerende’ parlementsleden.

Kerk in het midden

Om de kerk in het midden te houden, heeft Tsipras enkele gevoelige hervormingen vooruit geschoven. Er wordt vandaag niet gestemd over pensioenshervormingen en ook een hogere belasting voor de landbouw blijft voorlopig onbesproken. Athene heeft volgens minister van Financiën Tsakalotos met de kredietverleners afgesproken dat die hervormingen de volgende weken eerst worden besproken tijdens de onderhandelingen over het nieuwe hulppakket.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud