Advertentie

ECB-topman pleit voor Europese kapitaalmarktenunie

ECB-directeur Yves Mersch. ©AFP

De eurozone heeft nood aan nog meer integratie. Dat zei Yves Mersch, een directeur bij de Europese Centrale Bank (ECB), zondag. Hij hield meteen een pleidooi voor de oprichting van een kapitaalmarktenunie.

De Europese Monetaire Unie is niet af. Dat stelde ECB-directeur Yves Mersch zondag nog eens vast tijdens een speech in Duitsland. 'Het zou een vergissing zijn achterover te leunen en alles bij het oude te laten', zei de Luxemburger. 'De ontwikkeling van de Unie is een permanente onderneming.'

Mersch voelt wel wat voor de oprichting van een kapitaalmarktenunie. Die zou heel wat voordelen met zich meebrengen volgens hem. 'Een volledig geïntegreerde kapitaalmarkt zou de Europese economie ten goede komen. Want die zou ervoor zorgen dat bedrijven altijd toegang hebben tot financiële middelen, waar hun hoofdzetel ook gevestigd is', verduidelijkte de Luxemburger.

Maar zo'n kapitaalmarktenunie heeft volgens de ECB-directeur nog een voordeel. 'Ze zou ervoor zorgen dat de risico's breder gespreid worden. Risico's spreiden, dat betekent dat financiële markten binnen een monetaire unie echt onafhankelijk van nationale grenzen functioneren.'

In zo'n geval kunnen economische schokken beter opgevangen worden. 'Omdat landen een zekere vorm van bescherming ontvangen van de privésector', voegde Mersch eraan toe. 

De ECB-topman herinnerde aan een uitspraak van voormalig Duits kanselier Helmut Kohl. Die zei in 1992 dat het Verdrag van Maastricht over Europese integratie op termijn zou leiden tot een Verenigde Staten van Europa. 'Het wordt hoog tijd dat actie ondernomen wordt om die uitspraak te bekrachtigen', besloot Mersch.

Het plan voor de oprichting van een kapitaalmarktenunie leeft wel in Europa. De Britse eurocommissaris, Jonathan Hill, sprak zich vorig jaar ook al uit voor de creatie ervan. 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud