Advertentie

'Economische onzekerheid in Europa na Griekse verkiezingen'

©Photo News

De nieuwe Griekse regering moet alle internationale afspraken nakomen, reageren de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Britse premier David Cameron streng. Podemos, de uiterst linkse partij uit Spanje, hoopt dan weer een voorbeeld te nemen aan de overwinning van Syriza.

Verschillende leiders hebben daags na de verkiezingsoverwinning van Syriza duidelijk laten verstaan dat Athene zijn afspraken met Europa inzake de besparingen moet respecteren, wil het binnen de eurozone blijven. Het is geweten dat Syriza met Europa niet alleen wil onderhandelen over de besparingen, maar ook over een schuldherschikking.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel laat via haar woordvoerder weten dat de nieuwe overheid actie moet ondernemen om de economische heropleving voort te zetten. ‘Dat betekent dat Griekenland zich moet houden aan de afspraken’, klinkt het fijntjes. In welke mate de Griekse deal opnieuw kan worden onderhandeld, laat ze in het midden.

De Nederlandse minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep, Jeroen Dijsselbloem, zegt in beperkte mate open te staan voor gesprekken met de nieuwe Griekse premier. ‘Maar alleen op voorwaarde dat die ingaat op alles wat met de vorige regering werd afgesproken’, zegt hij.

Een pak strenger is de toon aan de overkant van het Kanaal. ‘De Griekse verkiezingen zullen de economische onzekerheden in Europa doen toenemen', voorspelt David Cameron op Twitter. Via zijn woordvoerder had de Britse premier laten weten dat hij het Griekse resultaat weliswaar respecteert, maar dat Griekenland er niet aan moet denken zijn verplichtingen overboord te gooien.

Samenwerking

De reactie van onze minister van Financiën, Johan Van Overtveldt, klinkt iets gematigder. Hij laat verstaan dat er wel degelijk marge is om te onderhandelen. We kunnen het hebben over de modaliteiten, over een herstructurering van de schuld’, zei hij nog voor de coalitie met de Onafhankelijke Grieken werd bekendgemaakt. ‘Maar de zaken fundamenteel over boord gooien kan natuurlijk niet.’

François Hollande, de socialistische president van Frankrijk, klinkt van alle Europese leiders nog het meest gematigd. Hij feliciteert Tsipras met zijn overwinning, en had het over de lange vriendschapstraditie tussen zijn land en Griekenland. Hij wil die samenwerking voortzetten, ‘met het oog op stabiliteit in de eurozone’. Ook van onze premier Charles Michel kreeg Tsipras overigens felicitaties. 'Verantwoordelijkheid en solidariteit vormen de basis van onze samenwerking met de Grieken.'

Voorbeeld

Bij een aantal Europese oppositiepartijen zijn heel andere geluiden te horen. De leidster van het de Franse extreemrechtse partij Front National, Marine Le Pen, juicht de overwinning van Syriza toe. ‘Een reusachtige slag in het gezicht van de Europese Unie’, jubelt ze.

Podemos, de uiterst linkse partij in Spanje die erg gelijkgezind is met Syriza, ziet het resultaat als bewijs dat een politiek die ingaat tegen de besparingen niet ondenkbaar is. ‘2015 zal ook in Spanje het jaar van de verandering zijn’, klinkt het vol vertrouwen. ‘Net zoals Syriza in Griekenland gaan wij voor een overwinning bij de verkiezingen eind dit jaar.’

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud