Advertentie

Een op de vijf Kroaten naar EU-stembus

De Kroatische parlementsleden zijn maar voor een jaar verkozen. De echte test volgt in 2014, wanneer alle Europeanan naar de stembus trekken. ©AFP

De opkomst voor de eerste Europese verkiezingen in Kroatië is tegengevallen. Slechts een op de vijf Kroaten trok naar de stembus.

Kroatië wordt op 1 juli het 28ste lid van de Europese Unie. Vorig jaar stemden de Kroaten in een referendum voor toetreding. Ongeveer 66 procent stemde voor. Opiniepeilingen geven aan dat nu nog maar de helft van de bevolking het EU-lidmaatschap ziet zitten.

De Europese verkiezingen van afgelopen weekend leefden nauwelijks in Kroatië. Er is maar weinig campagne gevoerd. De opkomst bedroeg 20,7 procent. Van de twaalf Kroatische zetels in het Europees Parlement gaan er zes naar de centrum-rechtse oppositiepartij HDZ, vijf naar de centrum-linkse regeringspartij SDP en eentje naar de kleine linkse partij HL.

De parlementariërs zijn gekozen voor één jaar, want in 2014 worden in de hele EU verkiezingen gehouden voor het Europees Parlement.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud