Eerste Europese herstelcenten vloeien ten vroegste in juli

Bondspresident Frank-Walter Steinmeier tekent de Duitse ratificatiebrief die de EU-Commissie toestemming geeft om te gaan lenen voor het Europees herstel. ©Steffen Kugler/Bundesregierung/dpa

Meer dan de helft van de lidstaten haalt de deadline van 30 april voor het indienen van een Europees herstelplan niet. En het is tot juli of augustus wachten op de eerste Europese herstelsubsidies.

De Europese Commissie trekt deze zomer naar de markten om 800 miljard euro op te halen. Met dat geld moet het Europees herstelfonds NextGenerationEU gespijsd worden. Die Europese pot van 750 miljard euro biedt de lidstaten miljarden aan subsidies en goedkope leningen aan voor het herstel, de vergroening en de digitalisering van de economie.

Het gaat om veel geld. België heeft recht op een goede 5,9 miljard aan subsidies uit de belangrijkste EU-herstelpot. Frankrijk rekent op 40 miljard steun voor het eigen relanceplan van 100 miljard euro. Italië kijkt uit naar de grootste pot van zo'n 200 miljard euro om de economie op de been te helpen.

Maar er zit vertraging op dat mooie plaatje. De Commissie kan pas gaan lenen als alle 27 lidstaten instemmen met het optrekken van de marges voor eigen middelen van de Europese begroting. 18 landen deden dat al. Bondspresident president Frank Walter Steinmeier tekende vrijdag de Duitse ratificatie. Maar onder meer Hongarije talmt en gebruikt de ratificatie als drukkingsmiddel in het gevecht om de rechtsstaat met de Europese Commissie.

Een tweede horde vormen de herstelplannen die lidstaten moeten indienen om toegang te krijgen tot de Europese centen. Die plannen moeten naast investeringen ook diepgaande hervormingen, gedetailleerde projecten en impactstudies bevatten. De uitbetaling gebeurt in schijven en alleen na controle of de afgesproken doelen werden behaald. De opmaak van die herstelplannen is alleen om die reden al een complexe oefening.

Portugal diende donderdag als eerste land het Europees herstelplan in bij de Commissie, Frankrijk volgt dinsdag. Maar volgens EU-experts zal niet de helft van de lidstaten klaar zijn tegen de uiterste datum van 30 april. Staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine (PS) denkt dat het Belgische plan wel tijdig kan worden doorgestuurd.

Softe deadline

30 april is een 'softe deadline' geworden. Liever goede plannen dan haastwerk, klinkt het bij de Europese Commissie. Bovendien kan de Commissie meer druk zetten op de lidstaten voor die herstelplannen definitief zijn ingediend dan wanneer ze in politiek vaarwater terechtkomen. De Commissie heeft twee maanden nodig om de nationale plannen te doorploegen. De EU-ministers van Financiën nemen nog een maand voor de finale beslissing.

Het eerste herstelgeld zal ten vroegste in juli, wellicht pas in augustus vloeien. Het is dus nog wachten op de eerste tranche, een prefinanciering van 13 procent van het herstelgeld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud