Advertentie

Egyptenaar verdacht van terreuraanval aan het Louvre

Politie en hulpdiensten bij het Louvre in Parijs. ©Getty Images

Een 29-jarige Egyptenaar wordt ervan verdacht de dader te zijn van de aanval vrijdagochtend met een machete op militairen aan de toegang tot het Louvre.

Dat heeft de procureur van de Franse Republiek, François Moulins, vrijdagavond op een persconferentie gezegd. De veronderstelde dader verbleef in de Verenigde Arabische Emiraten en had op 30 oktober 2016 een toeristenvisum voor Frankrijk aangevraagd. De man werd door een militair neergeschoten en vecht momenteel in een ziekenhuis voor zijn leven.

Volgens de procureur had de man geen papieren bij zich, maar toonde data op zijn telefoon aan dat hij op 26 januari in Parijs aankwam, nadat hij een toeristenvisum in Dubai aangevraagd had. De man met de Egyptische nationaliteit woonde in de Verenigde Arabische Emiraten. Molins voegde eraan toe dat de man niet gekend was bij de politie.

Gisterenochtend heeft de man, gewapend met een machete een aantal soldaten proberen aanvallen aan het de ingang van de Carrousel du Louvre. Volgens verschillende getuigen riep hij daarbij "Allahu Akbar".

De soldaten openden daarop het vuur. De verdachte raakte daarbij zwaar gewond. "De soldaat die het vuur opende, raakte de man vijf keer, onder andere in de maagstreek. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht en vecht voor zijn leven", aldus Molins. Volgens hem droeg de man ook een rugzak bij zich, maar zaten daar geen explosieven in. Een van de soldaten raakte bij de aanval lichtgewond.

Na de aanval bedankte de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bruno le Roux de soldaten voor hun "koelbloedigheid en professionalisme". En ook het personeel van het Louvre heeft volgens le Roux correct gehandeld door iedereen meteen in veiligheid te brengen. De Franse president Hollande en premier Cazeneuve spraken allebei van een "terroristische daad".

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud