EIB helpt toch Griekse kmo's

Werner Hoyer, de voorzitter van EIB

De Europese Investeringsbank (EIB) stelt na lang aarzelen de komende drie jaar 1,44 miljard euro aan leningen ter beschikking van kleine en middelgrote Griekse bedrijven. Het is een kleine opsteker voor de Griekse regering.

De Griekse banken zijn zeer afhankelijk van de cash van de ECB om te overleven. Ze zijn daarom weigerachtig om andere dan de allergrootste Griekse bedrijven te financieren. Athene en de EU dringen al langer aan bij de EIB, de investeringsarm van de EU voor langetermijninvesteringen, om deze leemte in te vullen.

De EIB heeft maandenlang geaarzeld om dat te doen. De bank vreest een te grote blootstelling op het land te krijgen dat er financieel zeer slecht voor staat.

De voorbije jaren leende EIB, dat zelf zeer scherpe voorwaarden geniet op de financiële markten dank zii haar triple-A-rating, ruim 700 miljoen euro aan grote Griekse energie-bedrijven.

De financiering in Griekenland bleef dit jaar tot nu toe beperkt tot nauwelijks 10 miljoen euro.

De financiering van projecten zou nu op zeer korte termijn worden hervat. De EIB zal het geld de komende drie jaar pompen in kleine en middelgrote ondernemingen.

De EIB wil Griekenland ook helpen met wegenbouw, buitenlandse investeringen en privatiseringen.

Het nieuws werd bekend gemaakt door Yannis Stournaras, de minister van Financën van Griekenland. De Griekse regering is heel blij met het nieuws.

De regering in Athene is hopeloos op zoek naar maatregelen en steun om uit de neerwaartse economische spiraal te geraken. Het land zit in zijn vijfde recessiejaar op rij. Het maakt de grootste crisis door sinds de Tweede Wereldoorlog. Vorig jaar alleen al kromp het bbp met 6,9 procent.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud