Elektrische auto's 130 km/u op Nederlandse snelweg?

Tijdens het proefproject zouden elektrische wagens 130 kilometer per uur mogen rijden. ©REUTERS

Mogelijk mogen elektrische auto’s in Nederland binnenkort sneller rijden dan benzine- en dieselwagens. De minister van Mobiliteit overweegt een proef waarbij elektrische wagens op een deel van een snelweg 130 kilometer per uur moren rijden.

Het experiment zou plaatsvinden op het vijfbaansstuk op de A2 tussen Utrecht en Amsterdam. Daar mogen auto’s nu maximaal 100 rijden, een ingreep tegen luchtvervuiling. Maar gezien elektrische wagens daar niet toe bijdragen, zouden die er 130 mogen rijden. Het voorstel komt van de partij GroenLinks, maar de minister van mobiliteit Melanie Schultz zegt het verder te zullen bestuderen.

Dat belet niet dat ze nog enkele obstakels ziet, zoals de wisseling van snelheden. ‘Het moet wel verkeersveilig gebeuren. Ook de geluidsoverlast blijft een pijnpunt, omdat de banden van elektrische auto's evenveel lawaai maken als die van benzineauto's.’

Bovendien moet er een oplossing worden gezocht voor de snelheidscontroles. Op de autosnelweg wordt de snelheid via een trajectcontrole gemeten. Volgens het kamerlid van GroenLinks dat het voorstel deed, is het mogelijk daarin onderscheid te maken tussen elektrische en benzineauto's.

Het project is volgens haar een voorbeeld van een maatregel die nauwelijks geld kost en elektrisch rijden aantrekkelijk maakt.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud