Elf eurolanden gaan voor tobintaks

Europees commissaris van Belasting en Douane - foto Olivier Hoslet

Elf eurolanden, waaronder de vier grote eurolanden, willen een gezamenlijke taks heffen op financiële transacties. Londen doet niet mee, Nederland, Luxemburg, Finland, Ierland, Malta en Cyprus evenmin.

In juni werd de hoop op een taks op financiële transacties in alle 27 EU-lidstaten begraven. Negen landen gaven toen aan dat ze de taks in beperkte groep wilden invoeren. En dat gebeurt nu. Een woordvoerster van de Europese Commissie noemde de beslissing een 'historische dag voor de fiscaliteit in Europa', omdat de unanimiteit kon worden verbroken.

Voor het eerst wordt een beroep gedaan op de procedure van 'versterkte samenwerking' voor een belastingdossier in Europa. Fiscale beslissingen worden nog altijd eenparig genomen. Eén veto kan dus een beslissing blokkeren. Daarom gaat de fiscale eenwording van Europa maar met muizenpasjes vooruit.

In een gezamenlijke brief hernieuwden Frankrijk en Duitsland vorige maand hun pleidooi om van start te gaan met de taks op financiële transacties met een beperkte groep. België, Oostenrijk, Slovenië, Griekenland en Portugal sloten zich daar vorige week al bij aan. Tot dinsdagochtend werd veel diplomatieke druk uitgeoefend om voldoende landen mee te krijgen. Een versterkte samenwerking vergt immers de deelname van zeker negen landen.

Uiteindelijk kon Eurocommissaris voor Fiscaliteit Algirdas Semeta een akkoord met elf aankondigen tijdens overleg van de EU-ministers van Financiën in Luxemburg. De vier nieuwkomers zijn: Italië, Spanje, Slovakije en Estland.

Tegenstand

De elf landen maken deel uit van de eurozone. Toch ligt een taks voor alle 17 eurolanden niet voor de hand: Nederland, Luxemburg en Ierland zijn fervente tegenstanders van een Europese taks op financiële transacties. Volgens de Nederlandse minister van Financiën, Jan-Kees de Jager 'verwoestend voor de welvaart' en zal die heffing leiden tot een verhuis van activiteiten naar Londen.

Italië en Spanje hielden tot dinsdag hun deelname in beraad. De regering-Monti stond wel onder grote interne politieke druk om deel te nemen aan het initiatief. Of beide landen een tegemoetkoming kregen in andere EU-dossiers in ruil voor hun steun, is onduidelijk.

De taks wordt geheven op financiële transacties tussen verkoper en koper, en dus niet op de instelling die de transactie verricht. Volgens de Europese Commissie geeft dat geen aanleiding tot delokalisatie van banken. 'Een verhuis van financiële instellingen lost dus niets op, tenzij die bank haar klanten volledig in de steek laat', is te horen.

Het oorspronkelijke voorstel van de Commissie ging uit van een heffing van 0,1 procent op aandelen en obligaties en 0,01 procent op afgeleide producten. Voor alle EU-landen samen zou zo'n taks 57 miljard euro op jaarbasis opbrengen. Transacties met klanten van bijvoorbeeld buitenlandse banken worden enkel belast als de transactie gebeurt vanuit of naar een Europees filiaal.

Bevestiging

De elf landen moeten de volgende dagen schriftelijk hun deelname bevestigen. Op de volgende bijeenkomst van de ministers van Financiën, op 13 november zal de Europese Commissie een mandaat geven om een herwerkt voorstel te doen voor een tobintaks met een beperkt aantal landen. Pas dan gaat de bal echt aan het rollen. De Britse minister van Financiën, George Osborne, liet gisteren verstaan dat hij geen stokken in de wielen zal steken.

Met elf landen en zonder de Londense city zal de tobintaks veel minder opbrengen.

De Europese Commissie wilde de tobintaks gebruiken als alternatieve bijdrage aan de Europese begroting. De deelnemende landen zouden dan hun dotaties aan het EU-budget verminderen met de opbrengst van twee derde van de tobintaks. Er is dus een link met de moeilijke discussie over de Europese begroting voor de komende jaren.

Frankrijk hoopt de tobintaks in te zetten voor een aparte begroting van de eurozone. Die discussie wordt de hoofdbrok van de Europese top van eind volgende week.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud