Elke Belg betaalt 502 euro voor Europa

De aanwezigheid van tal van eurocraten, waaronder de medewerkers van de Europese Commissie, brengt ons land geld op. ©Photo News

Elke Belg droeg in 2013 zo’n 502 euro bij aan de Europese Unie. Alleen Luxemburgers en Denen betalen per hoofd van de bevolking nog meer. Een groot deel van dat geld (of zelfs het volledige bedrag) zien we wel terug, onder meer door de economische impact van de Europese instellingen én eurocraten in Brussel.

Professor overheidsfinanciën Herman Matthijs (VUB en UGent) vlooide voor het weekblad Knack uit dat ons land vorig jaar zo’n 5,3 miljard euro of zo’n 502 euro per Belg doorstortte aan de Europese Unie.

Daarmee betalen we per hoofd van de bevolking meer dan onze buurlanden Nederland, Frankrijk en Duitsland, maar minder dan Luxemburg en Denemarken. Bulgarije betaalt met 65 euro per inwoner het minst.

Niet onomstreden

De berekening van Matthijs is evenwel niet onomstreden. Zo brengt hij de invoerrechten die België moet doorstorten mee in rekening. Een echt Belgische bijdrage zijn die evenwel niet. Containers die vanuit de haven van Antwerpen direct naar Duitsland worden getransporteerd, hebben immers weinig met ons land te maken.

De Gentse professor Hendrik Vos brengt de invoerrechten wel in rekening en gaat er daarom vanuit dat België ‘slechts’ 3,6 miljard euro bijdraagt aan de Europese Unie.

Netto-ontvanger of -betaler?

De vraag is wat we voor dat geld terugkrijgen: is ons land een netto-ontvanger of een nettobetaler? Europa houdt vol dat ons land 6,9 miljard euro aan steun krijgt. Het gaat dan onder meer om Europese steunprogramma's zoals het studentenuitwisselingsproject Erasmus, maar het rekent daar ook 4,6 miljard euro aan ‘administratie’ bij. Dat is geld dat naar de Belgische staat vloeit omdat veel eurocraten in Brussel werken, wonen en leven.

Die 4,6 miljard euro is wellicht een overdrijving, want de aanwezigheid van de Europese instellingen kost ons land ook geld, bijvoorbeeld voor de beveiliging van Europese toppen. Moraal van het verhaal volgens Matthijs: ‘Of we winnen of verliezen is eigenlijk niet te berekenen.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud