'Elke nacht vinden we honderden migranten in Eurotunnel'

Radeloze migranten springen op treinen die aan 140 km/uur door de tunnel sporen. ©REUTERS

Steeds meer migranten proberen vanuit Calais via de kanaaltunnel naar Engeland te reizen. Dat leidt op piekmomenten tot grote vertragingen. Bij Eurotunnel slaan ze alarm. 'Dit is een internationaal probleem.'

Vandaag waren er nog maar eens vertragingen voor reizigers tussen Engeland en Frankrijk. En dat op de drukste vakantiedag van het jaar. Eurotunnel kan de druk van de migranten op zulke piekmomenten naar eigen zeggen niet meer aan.  ‘Elke nacht halen we honderden mensen weg van de spoorlijnen, terminals en perrons’, zegt Eurotunnel-woordvoerder John Keefe, aan de Britse publieke omroep BBC.

Ook het vrachtvervoer lijdt sterk onder de vertragingen. Een grote stoet vrachtwagens op weg naar Frankrijk stond vandaag in de file op de M20 in Kent. Bij grote drukte sluit een deel van de snelweg voor alles behalve vrachtverkeer. ‘Een chronisch probleem, waar de Kentse belastingbetaler niet voor op hoeft te draaien’, aldus politiecommissaris Ann Barnes.

Maar het probleem is nog verre van opgelost. Elke dag komen er volgens Eurotunnel zo’n 50 tot 100 mensen bij in Calais. Ze zijn bovendien goed georganiseerd, aldus het bedrijf. ‘We hebben te maken met mensensmokkelaars die samenwerken om afleidingsmanoeuvres bedenken om de beveiliging te slim af te zijn. Ze werken zeer gecoördineerd’, aldus Keefe.

De vluchtelingen gaan vaak tot het uiterste om de oversteek naar Engeland te maken. Ondanks alle beveiliging zijn er volgens het bedrijf zelfs mensen die op rijdende treinen met een snelheid van 140 kilometer per uur springen.

Eurotunnel waarschuwt de mensen in de migrantenkampen met posters en folders over de gevaren, maar toch sterven er geregeld mensen in de tunnel. ‘Dit is een internationaal probleem’, benadrukt Keefe. ‘De grote aanwas aan migranten is geen verrassing gezien de verhoogde activiteit op de Middellanse Zee.’

Afgelopen woensdag maakte Eurotunnel nog bekend dat het ruim 9 miljoen euro schadevergoeding eist van Frankrijk en Groot-Brittannië vanwege de hoge beveiligingskosten. Sinds begin juni overleden al 8 vluchtelingen op weg naar Engeland. In de regio rond Calais bevinden zich volgens officiële tellingen ongeveer 3000 vluchtelingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud