Advertentie

Engeland gaat vanaf donderdag in lockdown

Premier Boris Johnson kondigde de nieuwe lockdown zaterdagavond aan ©REUTERS

Engeland gaat een maand op slot. Met de oplopende dodentol van de virusopstoot was aarzelen voor premier Boris Johnson niet langer houdbaar.

Terwijl het aantal Covid-19 besmettingen in het VK de kaap van 1 miljoen heeft overschreden, heeft premier Boris Johnson opnieuw een nationale lockdown afgekondigd. Vanaf donderdagochtend zullen de Engelsen een maand thuis moeten blijven, met alleen een uitzondering voor het onderwijs. In een persconferentie die uren op zich liet wachten, bevestigde de premier zaterdagavond het onvermijdelijke nieuws waarover al de hele dag geruchten circuleerden.

Zeker tot 2 december zullen Britten enkel buiten mogen komen als ze daar een geldige reden voor hebben zoals boodschappen, werk dat niet van thuis uit kan gebeuren, voor medische hulp of om te sporten of te wandelen. Alle niet-essentiële winkels gaan dicht net als cafés en restaurants mogen enkel nog aan huis leveren.

Scholen en universiteiten mogen wel nog open blijven. Ook voor topsport is er een uitzondering met onder andere de Premier League voetbalwedstrijden die achter gesloten deuren blijven doorgaan. Begrafenissen en trouwfeesten mogen met maximaal 20 mensen plaatsvinden.

De bocht van Boris Johnson

Tot nog toe huiverde Johnson voor een nationale lockdown, onder druk van backbenchers in zijn Conservatieve partij die beducht zijn voor de grote economische impact. De premier opteerde om lokale brandhaarden op slot te doen, waarbij hij onder meer robbertjes moest uitvechten met de burgemeester van het Noord-Engelse Manchester.

Maar in een situatie die doet denken aan de 'tsunami' in België die premier De Croo vrijdagavond naar de noodrem deed grijpen, zouden dramatische officiële covid-scenario's Johnson nu tot actie aanzetten. Alle scenario's voorspellen dat in Engeland de ziekenhuisopnames pas halverwege december zouden pieken. In het worst-case scenario kan de dodentol oplopen tot 80.000 waarschuwden wetenschappers.

Hopelijk zullen de mensen nu iets hebben dat dichter in de buurt komt van een normale Kerstmis.
Boris Johnson
premier VK

Tegen Kerst zou, zelfs inclusief alle 'Nightingale'-noodhospitalen, de publieke gezondheidszorg geen nieuwe covid-patiënten meer kunnen verwerken. Engeland is een eiland, patiënten zoals op het continent desnoods naar een ander land met vrije capaciteit transfereren is een logistieke nachtmerrie. Johnson zei dat met de vier weken lockdown hij er goede hoop in heeft dat 'de mensen iets zullen hebben dat dichter in de buurt komt van een normale Kerstmis'.

De dodentol van de nieuwe coronagolf zou volgens de nieuwe voorspellingen pas vanaf januari geleidelijk afnemen en in zowat alle scenario's die van het voorjaar ruim overtreffen. Vrijdag bleek al dat covid zich in Engeland veel sneller aan het verspreiden is dan het tempo dat de regering tot nog toe als 'worst case scenario' hanteerde.

Boris Johnson is weliswaar de premier van het hele Verenigd Koninkrijk, maar beslist de facto alleen over een lockdown in Engeland. Wales en Noord-Ierland kondigden eerder al een korte lockdown aan in een poging om het virus 'kort te sluiten'.

In Schotland voerde minister-president Nicola Sturgeon - deze zomer sowieso een koelere minnaar van versoepeling dan Johnson - vorige week een coronabarometer in. De kans is reëel dat in de komende week het meest bevolkte deel van Schotland - de centrale laaglanden met grootsteden Glasgow en Edinburgh - op het hoogste niveau 4 komt, wat automatisch een lockdown zou impliceren.

Engeland volgt net als dit voorjaar met enige vertraging het nabije continent. Frankrijk, Duitsland, Nederland en België zetten hun burgers al in meer of mindere mate thuis, in reactie op de verontrustend snelle opmars van het virus.

Ook Oostenrijk in lockdown

De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz kondigde zaterdag in Wenen aan dat het land opnieuw in gedeeltelijke lockdown gaat. Vanaf dinsdag wordt voor vier weken het grootste deel van het openbaar leven stilgelegd om de coronapandemie in te dijken.
Er geldt een avondklok van 20u tot 6u, de meeste publieke instellingen en de horeca moeten de deuren sluiten en behalve begrafenissen mogen er geen evenementen meer plaatsvinden. Lagere scholen, winkels en dienstverleners zoals kappers mogen wel onder voorwaarden open blijven. Hotels mogen enkel nog zakenreizigers ontvangen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud