Advertentie

Erdogan hekelt 'verrot karakter' Nederlanders

'We kennen het rotte karakter van de Nederlanders van de manier waarop ze er 8.000 Bosniërs afmaakten', zo stelde de Turkse premier Erdogan. ©EPA

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft opnieuw uitgehaald naar Nederland. Hij dreigt met nieuwe sancties.

De Turkse president Erdogan is dinsdag verder gegaan met het inhakken op Nederland. ‘Turkije kent de Nederlanders van de slachting in Srebrenica, we kennen hun verrotte karakter van de manier waarop ze er 8.000 Bosniërs afmaakten’, verklaarde hij volgens de krant Hürriyet op een bijeenkomst in de hoofdstad Ankara.

Rutte: walgelijke geschiedvervalsing

De Turkse verwijzing naar de massamoord in Srebrenica in de diplomatieke rel met Nederland is 'walgelijke geschiedvervalsing'. Dat zei premier Mark Rutte dinsdag in een reactie op de uitlatingen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

De toon wordt steeds hysterischer, aldus Rutte bij RTLZ. 'Hij blijft het verder oppompen. Het is van een niveau en stijlloosheid, ongelooflijk. We gaan ons niet tot dit niveau verlagen. Het is echt onacceptabel.'

Daarmee verwijst Erdogan naar de genocide in de Bosnische stad Srebrenica, waarbij het Servische leger zo’n 8.000 moslims om het leven bracht. Ze stonden onder bescherming van een VN-bataljon van Nederlandse militairen. Die konden de slachtpartij niet voorkomen.

Daarnaast dreigde de Turkse president met verdere sancties tegen Nederland, al liet hij in het midden waaraan hij denkt. Maandag besliste Ankara al de diplomatieke relaties stop te zetten.

Minister land uitgezet

Erdogan is woedend omdat Nederland afgelopen weekend heeft verhinderd dat Turkse ministers in het land campagne konden voeren voor een referendum dat de macht van president Erdogan fors zou uitbreiden.

Zo mocht de Turkse minister van Buitenlandse Zaken niet landen op Nederlands grondgebied. De Turkse minister voor Familiezaken, die stiekem met een auto naar Nederland was gereisd, werd het land uitgezet.

Nederlandse verkiezingen

De Turks-Nederlandse rel beheerst de Nederlandse verkiezingscampagne. Woensdag trekken de noorderburen naar de stembus.

Volgens de meeste waarnemers komt de heisa premier Mark Rutte, die kan pronken met zijn standvastige optreden, goed uit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud