Erdogan rekent op nieuwe deal met EU eind maart

©EPA

Tegen de Europese top van 26 en 27 maart wil de Turkse president Recep Tayyip Erdogan boter bij de vis van Europa. Intussen spelen Griekenland en Turkije een spelletje zwartepieten aan hun grens, met migranten als inzet.

Erdogan blijft onvoorspelbaar. Maandagavond haalde hij in Brussel de lont uit het kruitvat van een nieuwe migratiecrisis. Beide partijen gaan de EU-Turkijedeal van maart 2016 bekijken om het akkoord te 'verbeteren'. Een dag later nodigde Erdogan de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron uit voor een migratietop in Istanboel op 17 maart. En woensdag verklaarde hij dat de Turkse grens openblijft tot Europa ingaat op zijn eisen.

Dat geschuifel heeft zijn redenen. Het staakt-het-vuren in de Syrische provincie Idlib, dat Erdogan vorige week tekende met de Russische president Vladimir Poetin, begint barstjes te vertonen. Hij moet opnieuw een hoge borst opzetten. Bovendien ziet Erdogan de leiders van Duitsland en Frankrijk als zijn gesprekspartners voor een betere deal.

6 miljard
EU-hulp Turkije
De Europese Unie maakte al 6 miljard euro vrij voor de opvang van vluchtelingen in Turkije. 4,7 miljard euro is al gecontracteerd. Met dat geld honoreert Europa de migratiedeal van maart 2016.

Merkel heeft al gezegd dat ze op de Europese top van eind maart wil praten over extra geld voor Turkije. Dat land vangt meer dan 3,6 miljoen migranten op. Europa legde al 6 miljard euro op tafel. 4,7 miljard is gecontracteerd voor concrete projecten. 

 De oorlog in Syrië houdt de migrantenstroom op gang. Vanuit Idlib dreigen 3 miljoen vluchtelingen de Turkse grens over te trekken.

Geen nieuwe Aylan

Ondanks alle grootspraak van Erdogan is de spanning aan de Turks-Griekse grens afgenomen. Ook dat heeft binnenlandse redenen: de Turken willen geen nieuwe Aylan, het vijfjarige Syrische jongetje dat schipbreuk leed op weg naar Europa en aanspoelde nabij Bodrum. Het beeld ging de wereld rond.  

Het Griekse geweld tegenover migranten is barbaars en onmenselijk,en doet niet onder voor de nazi's.
Recep Tayyip Erdogan
Turkse president

Erdogan vecht vooral een perceptieoorlog uit met Griekenland, dat de grenzen met geweld verdedigt. 'Barbaars en onmenselijk, zoals de nazi's', noemt de Turkse president dat. Terwijl de Turkse grenswacht intussen zelf actief traangas afvuurt op de Griekse collega's. 

Toch groeit ook in Europa de kritiek op Griekenland. The New York Times schrijft over een geheim gevangeniskamp waar migranten die de grens konden oversteken, worden vastgehouden zonder de mogelijkheid asiel aan te vragen. Ze worden in hun ondergoed en zonder papieren of geld naar Turkije teruggestuurd.

Europees Commissievoorzitster Ursula von der Leyen gaat donderdag poolshoogte nemen aan de grens. Ze roemde Griekenland vorige week als 'Europees schild', maar benadrukte wel dat buitensporig geweld niet kan en dat de fundamentele rechten, ook het recht op asiel, gerespecteerd moeten worden. Er wacht haar een moeilijke evenwichtsoefening met premier Kyriakos Mitsotakis.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud