Erdogan spoort Fransen aan ‘Macron snel te dumpen’

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan haalde vrijdag nog eens uit naar zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron. ©AFP

De Franse president Emmanuel Macron is ‘een last’ voor zijn land. Dat vindt de Turkse leider Recep Tayyip Erdogan. Hij roept de Fransen op ‘Macron zo snel mogelijk te dumpen’.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft vrijdag nog eens zwaar uitgehaald naar zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron. ‘Macron is een probleem voor Frankrijk. Onder Macron gaat Frankrijk door een erg gevaarlijke periode’, zei de Turkse leider na afloop van het vrijdaggebed in de Hagia Sophia, een oud-kathedraal in Istanboel die in juli omgevormd is tot moskee.

Volgens Erdogan is zijn Franse evenknie niet minder dan ‘een last’ voor zijn land. ‘Ik hoop dan ook dat de Fransen Macron zo snel mogelijk dumpen. Anders houdt het voor Frankrijk niet op bij de gele hesjes’, zei de Turkse president, verwijzend naar de protestbeweging die de tweede economie van de eurozone in 2018 en 2019 in haar greep had.

Mentale gezondheid

Macron is een probleem voor Frankrijk.
Recep Tayyip Erdogan
Turkse president

De uithaal komt niet als een verrassing. De voorbije maanden is de relatie tussen Turkije en Frankrijk aanzienlijk verslechterd. De twee landen botsten over Turkijes rol in de burgeroorlogen in Syrië en Libië, het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan over Nagorno-Karabach en Turkse energie-exploratiemissies in de oostelijke Middellandse Zee.

De spanningen liepen in oktober op nadat Erdogan de ‘mentale gezondheid’ van Macron in twijfel getrokken had en de moslimwereld opgeroepen had Franse producten te boycotten. Hij pikte het niet dat Macron de publicatie van cartoons van de profeet Mohammed verdedigd had en een offensief beloofd had tegen ‘islamistisch separatisme’.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud