Advertentie

Erdogan vraagt internationale sancties tegen Nederland

De Turkse president Erdogan spreekt dreigende taal tegen Nederland. ©AFP

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zondag verschillende keren snoeihard uitgehaald naar Nederland. Hij betichtte onze noorderburen van nazipraktijken en wil internationale sancties.

Zoals verschillende Turkse politici reageerde Erdogan ziedend op de uitzetting van de Turkse minister van Familiezaken, Fatma Betül Sayan Kaya, door Nederland. Het land zal ‘de prijs betalen’ voor de ‘schaamteloze’ behandeling die de Turkse minister van Familiezaken zaterdag in Rotterdam moest ondergaan, klonk het in een toespraak.

Dit is fascistische druk. Het nazisme is herboren.
Recep Tayyip Erdogan
President van Turkije

‘Wat we gisteren zagen was een manifestatie van islamofobie’, sprak Erdogan volgens RTL-journalist Olaf Koens. ‘Het is een ontwikkeling. Het westen heeft het ware gezicht laten zien. Dit is fascistische druk. Het nazisme is herboren. Ik dacht dat het voorbij was. Maar het is niet waar. Het leeft. In het westen.’

‘Laten we kijken wat er woensdag (parlementsverkiezingen in Nederland, red.) gaat gebeuren’ ging Erdogan volgens Koens verder. ‘Ik roep mijn Turkse broeders op, jullie zullen doen wat nodig is. Zij die de honden op mijn burgers (in Rotterdam, red.) hebben losgelaten zullen daar een prijs voor betalen.’

Erdogan bedankte in de toespraak Frankrijk omdat het wel een bezoek van minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu toeliet.

Bananenrepubliek

Later op de dag ging de Turkse president nog een stap verder. Hij riep internationale organisaties op Nederland sancties op te leggen. De Turkse leider verweet Nederland zich te gedragen als 'een bananenrepubliek'.

Erdogan kwam met zijn oproep tijdens een toespraak in de provincie Kocaeli. 'Ik roep alle internationale organisaties in Europa en elders op om Nederland sancties op te leggen', zei de president. Het schoot hem in het verkeerde keelgat dat Europa geen kritiek levert op het Nederlandse optreden. 'Heeft Europa iets gezegd? Nee. Waarom? Omdat ze elkaar niet bijten.'

Çavuşoğlu

Zondagnamiddag sprak Buitenlandminister Çavuşoğlu een meeting in Metz toe waarop zowat 800 mensen uit de Turkse gemeenschap aanwezig waren. Hij greep de kans aan om op de bijeenkomst van de Unie van Europees-Turkse Democraten (UETD) weer hard uit te halen naar Den Haag. Hij bestempelde Nederland in zijn toespraak als "hoofdstad van het fascisme". De UETD is een lobbygroep die dicht bij de AKP van Erdogan staat.

Eerder had hij verklaard dat Turkije maatregelen zal blijven nemen tegen Nederland tot er excuses worden aangeboden. De kans dat Nederland dat ook gaat doen, is echter gering. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders toonde zich zondagmiddag bovendien bereid ‘zeer scherpe maatregelen’ te nemen als Nederland er met Turkije niet via een dialoog uitkomt.

Yildidrim

De Turkse premier Binali Yildirim. ©AFP

Zondagmorgen had de Turkse premier Binali Yildirim al 'zware tegenmaatregelen' aangekondigd, in reactie op de uitzetting van de Turkse minister Fatma Betül Sayan Kaya. Volgens de premier is de diplomatieke onschendbaarheid van Kaya aangetast.

Yildirim zei zondagochtend in zijn officiële verklaring verder niets over de inhoud van die maatregelen. Wel riep hij Turken in Europa op kalm te blijven en zich niet te laten provoceren. 'De beste oplossing gaat via de stembus', luidt het.

Onze zogenaamde Europese vrienden die het bij elke gelegenheid hebben over democratie, vrijheid van meningsuiting en mensenrechten, hebben gefaald.
Binali Yıldırım
Turks premier.

'Onze zogenaamde Europese vrienden die het bij elke gelegenheid hebben over democratie, vrijheid van meningsuiting en mensenrechten, hebben gefaald', aldus de premier zondagochtend. Hij sprak van een diplomatiek schandaal. 'Deze gebeurtenissen versterken de eenheid van het Turkse volk.'

Yildirim riep de Turken die in Europa wonen op om op 16 april bij het referendum te gaan stemmen, om zo een antwoord te geven op de 'fascistische praktijken'. Dat referendum gaat over de vraag of de president meer macht moet krijgen.

Incirlik

Terwijl in Turkije iedereen – zowel de regeringspartij AKP als de oppositie – Erdogan steunt, weerklinken in Europa steeds meer anti-Turkse stemmen. In Duitsland groeit over de partijgrenzen heen de overtuiging dat de Duitse luchtmacht zich moet terugtrekken uit de Turkse basis Incirlik. De vrees bestaat namelijk dat de Turkse regering de veiligheid van de Duitse soldaten niet langer kan waarborgen.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière (CDU), sprak zich zondag op de zender ARD duidelijk tegen Turkse verkiezingsmeetings in Duitsland uit. 'Ik wil dat niet. Een Turkse kiescampagne heeft hier niets te zoeken in Duitsland', zei hij.

In Denemarken heeft premier Lars Lokke Rasmussen voorgesteld een gepland bezoek van de Turkse premier Binali Yildirim aan zijn land uit te stellen. Dat bezoek zou volgende week plaatsvinden.

De westerse media zijn tamelijk eensgezind in hun afwijzing van de handelwijze van de Turkse regering jegens Nederland. De teneur is dat president Erdogan bewust de confrontatie zoekt nu de onderhandelingen met de Europese Unie over toetreding tot stilstand zijn gekomen.

'Erdogan heeft munitie nodig om op Europa te schieten', schrijft de Süddeutsche Zeitung. Niet Nederland, dat twee Turkse bewindslieden de toegang weigerde, maar Turkije dat vervolgens 'ontoelaatbare dreigingen en beledigingen uitte', wordt door veel bladen veroordeeld.

De Franse krant Le Monde voegt er kritiek op zijn eigen regering aan toe omdat die de Turkse minister Çavusoglu wél toestond te komen spreken over het referendum dat Erdogan aan meer bevoegdheden moet helpen.

Russische kranten en het persbureau TASS houden zich meer op de vlakte en plaatsen een weergave van de Turkse woede, zonder Nederland te veroordelen.

De Britse Times plaatst niet premier Rutte maar PVV-leider Wilders op de voorgrond. Zijn opmerking dat hij 400.000 Turkse Nederlanders hun dubbele nationaliteit wil ontzeggen, staat bovenaan het bericht. De Britse krant haalt en passant The Happy Hooker Xaviera Hollander van stal om haar mening over Wilders te geven.

In de Verenigde Staten valt The New York Times vooral over de beledigingen van Erdogan. The Washington Post houdt in een algemeen artikel de Turkse regering tegen het licht. Alles draait om Erdogan, die ongebreideld naar macht hongert. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud