opmerkelijk

Erotisch ebook enkel 's nachts te koop in Duitsland

Ebooks met gewelddadige of erotische scènes mogen in Duitsland alleen nog 's nachts verkocht worden. ©Bloomberg

Duitsers die verslaafd zijn aan lezen, kunnen voortaan niet meer op gelijk welk uur van de dag hun honger naar boeken stillen op het internet. Ebooks met gewelddadige of erotische scènes zijn alleen nog te koop tussen 22 uur en 6 uur 's morgens.

Bepaalde films en tv-series zijn niet bestemd voor de ogen van kinderen. Zo oordeelde de Duitse wetgever enkele jaren geleden. En dus legde hij in 2002 bij wet vast dat films en series 'voor volwassenen' - lees: waarin gewelddadige of erotische scènes voorkomen - overdag niet meer vertoond mochten worden op tv of in de cinema.

Boekhandelaars deden vaak ook moeite om boeken met expliciete geweld- of seksscènes aan het oog van jonge lezers te onttrekken. Maar de komst van het internet - en van de ebooks - bemoeilijkte de toepassing van het principe steeds meer. 

Volwassenen

Daarom stemden Duitse parlementsleden nu een nieuwe wet. Die bepaalt dat ebooks voor volwassenen enkel tussen 22 uur en 6 uur 's ochtends verkocht mogen worden.

De nieuwe regels kwamen er nadat commotie ontstaan was over het erotische ebook Schlauchgelüste. Daarin haalt een transgender herinneringen op aan zijn leven. Het boek was online gemakkelijk verkrijgbaar.

Boete

Wie ebooks verkoopt, zit met de handen in het haar. Want de nieuwe wet naleven, is een uitdaging in de praktijk. En wie de regels niet naleeft, riskeert een boete van 500.000 euro. De vereniging van Duitse boekverkopers zoekt koortsachtig naar een oplossing. Ze denkt aan de introductie van een systeem waarin uitgevers aangeven of een ebook expliciete geweld- of erotische scènes bevat.

Als dat het geval is, belandt het boek in een speciale sectie van websites waar ebooks verkocht worden. Die sectie zou verboden terrein worden voor kinderen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud