Advertentie

EU bemiddelt in Gibraltar-conflict

Het Britse oorlogschip, de Westminster, in de haven van Gibraltar. - Foto: Jon Nazca ©REUTERS

De Europese Commissie gaat zich mengen in het conflict tussen Spanje en Groot-Brittannië over Gibraltar. Een missie zal ter plaatse het probleem van het grensverkeer bestuderen.

Om het aanslepende conflict tussen Londen en Madrid over het kleine aan Spanje grenzende Britse territorium Gibraltar een halt toe te roepen, komt de Europese commissie op het toneel. Eerder had de Britse premier David Cameron al aangedrongen op de tussenkomst van enkele Europese waarnemers. Nu hebben de Spaanse premier Rajoy en Europees Commissievoorzitter Barroso in een telefonisch overleg de komst van een missie bevestigd.

De missie moet een einde maken aan het conflict dat eind juli ontbrandde. Gibraltar installeerde toen een kunstmatig vissersrif, wat volgens Madrid de Spaanse vissers economische schade toebracht. Het antwoord liet niet op zich wachten: Spanje verscherpte de grenscontroles en overwoog een tol te vragen of zelfs het luchtruim voor vluchten naar Gibraltar te sluiten.

Brits premier Cameron vond de grenscontroles 'disproportioneel en politieke gemotiveerd' en dreigde ermee het aan te vechten voor de Europese rechtbanken. De Europese missie moet nu soelaas bieden.

Net vandaag arriveerde een Brits oorlogschip voor de wateren van Gibraltar. Te midden van de recente spanningen een zeer ongelukkige timing, maar volgens Cameron betrof het een militaire oefening die al veel langer gepland was. 

Over het statuut van Gibraltar bestaat al langer discussie. Tijdens de vrede van Utrecht in 1713 werd Gibraltar toegekend aan de Britten die het omdoopten tot 'Our Rock'. Toch blijft Spanje Gibraltar claimen. Zij vindt dat de landtong die leidt naar de hoge rots niet aan Groot-Brittannië toebehoort. Op de landtong wonen bij voorsprong de meeste mensen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud