EU brengt hardere sancties in stelling

De Oekraiënse president Petro Porosjenko ©BELGA

Europa zet haast achter nieuwe sancties tegen Rusland. De Oekraïense president Petro Porosjenko vreest immers een 'totale oorlog'.

'Ik denk dat we dicht bij een point of no return staan', verklaarde de Oekraïense president Petro Porosjenko op een persconferentie in Brussel. Porosjenko sprak zaterdagochtend Europees president Herman Van Rompuy en kreeg ook bij de aanvang van de Europese top tijd om de EU-leiders bij te briefen over het conflict met Rusland.

Het relaas van Porosjenko maakte indruk. De Europese leiders verhogen de druk op Moskou met nog verdergaande sancties. Poetin krijgt een ultimatum van een week om alsnog naar  de onderhandelingstafel te komen.

Vertegenwoordigers van Rusland, Oekraïne en de Europese Unie overleggen maandag al met elkaar. Die zogenaamde trilaterale ontmoeting leverde tot nog toe evenwel weinig op.

Sancties

De relatie met Oekraïne zal dat de Europese politiek nog een tijd bezig houden. De verdere escalatie van de crisis in Oekraïne, met door de Navo bevestigde Russische 'boots' en wapentuig in het oosten, kan niet onbeantwoord blijven, is de teneur. Europees president Van Rompuy sprak over een 'ernstige escalatie' in de afgelopen dagen.

'We zijn op een gevaarlijk punt gekomen,' aldus de Franse president François Hollande. 'Gaan we de situatie nog laten verslechteren, tot het een echte oorlog wordt? Dat is het risico dat we vandaag lopen.'

Volgens Van Rompuy was het aanvoelen rond de tafel  evenwel dat 'een militaire oplossing geen optie is'. De Europese Unie wil alle mogelijke druk zetten op Poetin om alsnog te kiezen voor een politieke oplossing. En druk betekent in dit geval bijkomende sancties, 'ook al hebben die een prijskaartje van problemen en spanningen in de EU-lidstaten'.

De Europese Commissie krijgt de opdracht om die bijkomende sancties uit te werken. Die zouden dan uiterlijk over een week afgekondigd worden. Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso beweerde zaterdag al dat het voorbereidende werk gebeurd is om snel over te gaan naar bijkomende sancties.

Europa heeft al op drie domeinen sancties uitgevaardigd eind juli:een beperking van de toegang tot kapitaal voor de Russische staatsbanken, een wapenembargo en een uitvoerverbod voor hoogtechnologisch materiaal voor olie-exploratie en ontginning. De nieuwe sancties zouden ook in diezelfde sectoren vallen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud