'EU broedt op minimumtaks voor bedrijven'

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, wil een voorstel lanceren om in alle Europese lidstaten een minimumbelasting voor bedrijven in te voeren. ©EPA

De Europese Commissie buigt zich woensdag over de invoering van een minimumbelasting voor ondernemingen. Dat meldt de Duitse zakenkrant Handelsblatt. Het initiatief komt er in de nasleep van de LuxLeaks-affaire.

De lidstaten van de Europese Unie hanteren al jaren verschillende tarieven voor de vennootschapsbelasting. De taks was de afgelopen jaren dan ook meermaals een bron van onenigheid tussen de lidstaten.

Dat was bijvoorbeeld het geval toen Europa Ierland eind 2010 van het bankroet moest redden. De Ieren staan erom bekend een erg gunstige vennootschapstaks te hebben. Met een tarief van 12,5 procent wisten ze de afgelopen jaren heel wat multinationals naar het eiland te lokken.

Ter vergelijking: in België bedraagt de vennootschapstaks 33,9 procent. Bedrijven kunnen de belastingdruk in ons land wel wat drukken via het systeem van de notionele intrestaftrek.

Reddingsboei

Enkele EU-landen drongen er ruim vier jaar geleden tijdens de discussies over de toekenning van een financiële reddingsboei dan ook op aan dat de regering in Dublin het erg gunstige tarief wat zou opkrikken. Maar de Ieren hielden het been stijf en uiteindelijk vloeiden toch vele Europese miljarden naar het eiland.

Pleidooien om de vennootschapsbelasting in Europa te harmoniseren doken ook regelmatig op de voorbije jaren. Frankrijk en Duitsland trokken meer dan eens aan de kar. Maar landen met gunstige tarieven wisten de kwestie steeds af te blokken.

Ondergrens

Mogelijk komt daar binnenkort verandering in. Want volgens de Duitse zakenkrant Handelsblatt gaat Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, zijn 27 eurocommissarissen woensdag voorstellen op Europees niveau een ondergrens voor de vennootschapstaks in te voeren.

'Duitsland en Frankrijk gaven nog eens te kennen voorstander te zijn van de invoering van zo'n minimumdrempel. Op die suggestie spelen wij in', vernam Handelsblatt in EU-kringen.

LuxLeaks

Het thema ging weer leven na het uitlekken van de zogenaamde LuxLeaks-affaire. Op 6 november vorig jaar pakten 78 journalisten van het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ), onder wie Lars Bové van De Tijd, uit met gelekte belastingdeals onder de titel LuxLeaks.

Uit de documenten bleek dat de Luxemburgse overheid jarenlang complexe belastingconstructies met honderden bedrijven goedkeurde. Door die deals liepen overheden wereldwijd miljarden euro's belastinggeld mis.

'Die affaire heeft verschillende landen blijkbaar aan het denken gezet. Heel wat lidstaten zouden nu toch bereid zijn te praten over een ondergrens voor de vennootschapstaks', klonk het nog in EU-kringen. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud