Advertentie

EU-Commissie: 'Ngo's kunnen aanzuigeffect op migranten creëren'

Een Maltese ngo tijdens een reddingsoperatie op de Middellandse Zee. De acties van de ngo's maken een efficiënt migratiebeleid niet makkelijk, vindt de EU-commissie. ©AFP

Europa tracht een nieuwe migratiecrisis en de interne verdeeldheid te bezweren met een hulpplan voor Italië. De reddingsoperaties door ngo’s zijn een deel van het probleem.

Twee jaar geleden raakte Europa de pedalen kwijt toen een ongezien aantal migranten binnenstroomde. Dankzij de deal met Turkije viel de toestroom naar Griekenland fors terug. Maar nu speelt de route via Italië Europa parten. Het aantal vluchtelingen dat via Libië naar Italië trekt, is nu al een vijfde hoger dan in 2016.

Italië grijpt naar de noodrem. Rome dreigde er al mee de havens te sluiten voor de schepen van ngo’s die vluchtelingen in Italië aan land brengen.

Voor alle routes samen blijven de aantallen wel ver onder die van 2015. Maar Italië grijpt naar de noodrem. Vorige week dreigde Rome er zelfs mee om de havens te sluiten voor de schepen van ngo’s die vluchtelingen in Italië aan land brengen.

Dat signaal is aangekomen in Europa, ook om politieke redenen. Als de toestand onhoudbaar wordt, ligt bij de verkiezingen de weg open voor populistische partijen. ‘Italië moet en zal dit niet alleen dragen’, verzekert EU-Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.

Gaspedaal

Woensdag vergaderen de Europese ministers van Migratie over de nieuwe crisis in de Estse hoofdstad Tallinn. De EU-Commissie keurde dinsdag alvast een actieplan goed. Dat bevat een samenraapsel van extra geld en bijkomende maatregelen om Italië te ontlasten en het Europese gaspedaal in te duwen.

De belangrijkste migratieroutes naar Europa. ©Mediafin

Zo wil de Commissie personeel van de Europese grenswacht Frontex en het Europees Asielagentschap naar Italië sturen zodat de procedures versneld kunnen worden. Frontex zal ook helpen bij de terugkeer van afgewezen asielzoekers.

Italië krijgt 35 miljoen euro voor extra opvang- en detentiecentra. De Commissie dringt er ook op aan dat de lidstaten versneld asielzoekers overnemen uit Italië, zoals twee jaar geleden werd afgesproken in het spreidingsplan. Diezelfde lidstaten moeten eindelijk het beloofde geld storten in het Afrikafonds. Enkel dan kan Europa de herkomst- en transitlanden in Afrika een wortel aanbieden.

Europa investeert ook 46 miljoen euro extra in een Italiaans samenwerkingsproject met de Libische grenswacht. Nochtans stelt die grenswacht niet veel voor.

Aanzuigeffect

Reddingsoperaties van ngo’s kunnen ongevallen op zee veroorzaken of een aanzuigeffect creëren.
frans timmermans
vicevoorzitter EU-commissie

Tegelijk mag Italië regels opstellen voor een betere coördinatie van reddingsoperaties op zee. Nu zijn veel humanitaire organisaties met eigen schepen vlak bij Libië actief. Diverse politici, onder wie staatssecretaris voor Migratie Theo Francken (N-VA), menen dat die schepen een aanzuigeffect hebben.

Dat idee lijkt intussen gemeengoed geworden te zijn in Europa. ‘De ngo’s zijn daar met humanitaire intenties. Maar hun aanwezigheid kan ongevallen op zee veroorzaken of een aanzuigeffect creëren’, zegt ook Frans Timmermans, de vicevoorzitter van de EU-Commissie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud