EU-Commissie stelt beslissing vrouwenquota uit

Viviane Reding en Antonio Tajani. (foto epa)

De Europese Commissie stelt haar beslissing over een veelbesproken voorstel over een sterkere aanwezigheid van vrouwen in raden van bestuur van ondernemingen uit, tot de tweede helft van november. Dat heeft het bevoegde Commissielid Viviane Reding in Straatsburg meegedeeld.

De Europese Commissie raakte het dinsdag niet eens over het voorstel van Reding voor de invoering van quota om de aanwezigheid van vrouwen in niet-uitvoerende mandaten aan de top van grote bedrijven in Europa te versterken.

Het Luxemburgse Commissielid wil op straffe van geldboetes dat 40 procent van de raden van bestuur tegen 2020 uit vrouwen bestaat. Na een 'intens' debat belandde uiteindelijk een compromisvoorstel op tafel. Die tekst verandert volgens Reding niets aan de doelstelling, maar 'houdt meer rekening met het subsidiariteitsbeginsel' (beslissingen op het juiste bestuursniveau) en 'kijkt op een andere manier naar de wijze waarop het doel gehaald kan worden'.

Meer details wou Reding niet kwijt. Haar collega voor Industrie en Ondernemerschap Antonio Tajani wees er wel op dat de organisatie van ondernemingen sterk verschilt van lidstaat tot lidstaat. 

De Europese Commissie buigt zich in de tweede helft van november over het compromisvoorstel. Reding hoopt dat er dan wel consensus gevonden wordt, maar sluit een stemming niet uit.

Het uitstel deert haar niet. 'We vechten al honderd jaar voor onze zaak. Een of twee weken uitstel zal het verschil niet maken', zei Reding, die naar eigen zeggen veel steun genoot van voorzitter José Manuel Barroso en de Commissieleden met economische portefeuilles. 

In de voorbije dagen was echter al gebleken dat veel collega-commissieleden niet konden leven met het voorstel, en ook vanuit een reeks lidstaten kwam er verzet tegen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud