EU dreigt met proces tegen AstraZeneca

©Photo News

De Europese Unie dreigt met juridische stappen tegen AstraZeneca omdat de farmagroep het afgesproken aantal coronavaccins niet kan leveren, zegt Raadsvoorzitter Charles Michel.

In de Europese politiek wordt met almaar meer ongenoegen gereageerd op het nieuws dat AstraZeneca de aangekondigde hoeveelheid vaccins niet zal kunnen leveren. AstraZeneca liet de Europese Commissie vrijdagavond weten dat het in februari en maart maar 31 miljoen dosissen van zijn vaccins kan leveren in plaats van de bestelde 80 miljoen.

De race naar het vaccin

De zoektocht naar een coronavaccin moet tien keer sneller dan normaal verlopen. Welke van de 205 vaccins die nu in ontwikkeling zijn, zullen het halen? De Tijd volgt de wedloop op de voet in dit interactieve overzicht.

Wel houdt het farmabedrijf vast aan de start van de leveringen op 15 februari. Het vaccin krijgt normaal eind deze week groen licht van de Europese geneesmiddelenautoriteit EMA.

Afgelopen weekend drukten Europese leiders hun ongenoegen en ontgoocheling uit over de vertraging. En zondag ging Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, een stap verder. Hij dreigt met juridische stappen tegen AstraZeneca omdat de beloofde hoeveelheden niet zullen worden geleverd. Michel zei dat in het Franse radioprogramma 'Le grand rendez-vous'.

Wankele vaccinatiestrategie

De vertraging stuurt de Europese vaccinatiestrategie in de war. Eerder maakte ook Pfizer bekend dat door werken in de fabriek in Puurs de productie met een lichte vertraging zal beginnen, maar nadien wordt opgedreven.

De Europese Commissie bestelde in totaal 400 miljoen dosissen bij AstraZeneca. Het vaccin van de Brits-Zweedse groep is cruciaal voor de start van grootschalige inentingsprogramma's. Anders dan de twee reeds goedgekeurde vaccins, Moderna en Pfizer-BioNTech kan dit 'Oxfordvaccin' op gewone koelkasttemperatuur bewaard worden, wat de opslag en toediening op grote schaal veel eenvoudiger maakt.

Ook AstraZeneca belooft de achterstand bij de leveringen later in te halen, maar 'dit is toch uiterst pijnlijk voor het begin van de vaccinatiecampagne', zo reageerde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke eerder al. De wijzigingen zorgen ervoor dat 'de taskforce vaccinatie zijn strategie voortdurend zal moeten herzien'. 'Maar Pfizer en AstraZeneca maken die opdracht extreem moeilijk'.

De Belgische vaccinatieschema's rekenen sterk op de komst van het AstraZeneca-vaccin vanaf maart. België bestelde 7,7 miljoen dosissen van het AstraZeneca-vaccin, 2 miljoen van het Moderna-vaccin en 7,5 miljoen extra dosissen van het Pfizer-vaccin, boven op de 5 miljoen al toegezegde dosissen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud