EU en Rusland gaan praten over 'misverstanden'

Poetin en Van Rompuy schudden elkaar de hand op de EU-Rusland-top in Brussel - Foto Reuters ©REUTERS

De Europese Unie en Rusland gaan op technisch niveau gesprekken voeren over de Europese toenaderingsakkoorden met Oekraïne en andere voormalige Sovjetstaten. Dat moet 'misverstanden' uit de weg ruimen, zo deelden de Europese Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy en de Russische president Vladimir Poetin dinsdag mee.

Ondanks de voortzetting van de dialoog schemeren de spanningen over het conflict in Oekraïne nog steeds door.

'Er kunnen uiteenlopende interpretaties en misverstanden bestaan over de associatie-akkoorden en daarom kwamen we overeen om op het niveau van de experts bilaterale consultaties te houden over deze akkoorden en de economische impact', zo kondigde Van Rompuy aan na afloop van een onderhoud met Poetin in Brussel.

Volgens Van Rompuy hoeft de toenadering tussen Europa en haar oostelijke buurlanden in het kader van het zogenaamde oostelijke partnerschap de historische band van deze landen met Rusland niet te schaden. In stabiele landen met verbeterde markttoegang liggen er voor Russische bedrijven grote kansen, zo bezwoer hij.

Geen contradictie

Poetin erkende dat er 'geen contradictie tussen Europese en Euraziatische integratie' hoeft te bestaan en dat beide partijen belang hebben bij welvarende buurlanden. Net als Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso verwees hij zelfs naar het perspectief van 'een economische ruimte van Lissabon tot Vladivostok'.

Poetin waarschuwde niettemin voor 'nieuwe scheidingslijnen in Europa'. De Russische president, die zelf werkt aan de uitbouw van een douane-unie met vroegere Sovjetlanden, bevestigde dat de economische gevolgen van het akkoord met Oekraïne hem grote zorgen baren, bijvoorbeeld voor de auto-industrie in Rusland en het behoud van de bevoorrechte status van Oekraïne.

Lening

De al jaren sluimerende spanningen tussen Europa en Rusland over het oostelijke partnerschap kwamen eind vorig jaar aan de oppervlakte toen de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj in extremis afzag van een akkoord met de Europese Unie en koos voor een lening van 15 miljard dollar van Moskou. Een pro-Europese protestbeweging zet het regime sindsdien onder grote druk. Dat leidde dinsdag tot het ontslag van de premier.

Tegelijkertijd verzekerde Poetin in Brussel dat de lening niet in vraag wordt gesteld indien er in Kiev een machtswissel zou plaatsvinden. Wel hamerde hij op de kredietwaardigheid van het land, dat de grootste moeite ondervindt om de Russische gasfactuur te betalen. 'Wat voor ons telt, is dat we er zeker van kunnen zijn dat we ons geld krijgen.'

Wil van het volk

Niettemin schemerden de meningsverschillen over Oekraïne nog steeds door. Zo laakte Poetin het 'extreme nationalisme' van sommige elementen binnen de Oekraïense protestbeweging, met 'priesters' in het westen van het land die oproepen om ten strijde te trekken tegen de regering. 'We moeten ook kijken naar de oppositie waarmee Janoekovitsj te maken heeft.'

Poetin stelde voorts dat Rusland de soevereniteit van Oekraïne niet schendt. In één adem hekelde de sterke man van het Kremlin ook de bemiddelingspogingen van commissaris Stefan Füle en hoge vertegenwoordiger Catherine Ashton, die dinsdag nog naar Kiev vertrekt om te pleiten voor een een dialoog tussen regering en oppositie en een politieke oplossing die 'de wil van het volk' weerspiegelt. 'Het is aan Oekraïne om te zeggen of er bemiddelaars nodig zijn, maar hoe meer bemiddelaars, hoe meer problemen', klonk het bij Poetin.

Ook naar de uitgesproken steun van sommige Europese politici voor de protestbeweging viel Poetin scherp uit. 'Ik kan me niet inbeelden hoe onze Europese partners zouden gereageerd hebben indien onze minister van Buitenlandse Zaken op het toppunt van de crisis naar Griekenland of Cyprus naar een anti-Europese meeting was gegaan en advies had gegeven.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud