EU en VK vinden eindelijk brexitdeal

Brits premier Boris Johnson en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. ©REUTERS

De Noord-Ierse unionisten van de DUP blijven sceptisch over de brexitdeal van de Britse premier Boris Johnson.

Ruim drie jaar na het Britse brexitreferendum heeft Conservatief premier Boris Johnson een 'great new deal' gesloten over het vertrek uit de EU op 31 oktober. Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker spreekt op zijn beurt van een 'fair en evenwichtig' akkoord.

De deal krijgt donderdagmiddag de zegen tijdens een Europese top in Brussel. Zaterdag kan het Britse parlement, dat eerder drie maal no zei tegen het scheidingsverdrag van Johnsons voorganger Theresa May, dan stemmen over de deal.

Geen uitstel meer?

Juncker, tijdens een gezamenlijk persmoment met Johnson, hintte er donderdagmiddag op dat er geen nieuw brexituitstel meer kan komen. Daarmee lijkt het de stemming in het Britse parlement te framen als een keuze tussen Johnsons deal en een economisch chaotische 'no deal'.

Britse parlementsleden die een 'no deal' verafschuwen, stemden vorige maand een wet die Johnson verplicht uitstel te vragen tot 31 januari als hij zaterdag geen deal goedgekeurd krijgt. Hoewel uitstel toestaan niet Junckers bevoegdheid is, maar die van de 27 EU-lidstaten, lijkt de interventie van de afscheidnemende Commissievoorzitter alvast een niet toevallige poging Johnson van dienst te zijn. 

Behalve de Britse oppositiepartijen liggen vooral de Noord-Ierse unionisten van de DUP nog dwars. Maar de druk op de DUP is immens om zich zaterdag op zijn minst te onthouden, zodat de deal eindelijk door het Britse parlement raakt en er een einde komt aan drie jaar van onnavolgbaar brexitgesteggel.

We beslissen vanaf volgende maand zelf over onze wetten, grenzen en centen.
Boris Johnson
Brits premier

Aan de zijde van Juncker beklemtoonde Johnson dat deze deal het Verenigd Koninkrijk toelaat 'volledig te vertrekken uit de Europese Unie op 31 oktober'. Hij riep de Britse parlementsleden op 'deze excellente deal' over de streep te trekken. 'We kunnen vanaf volgende maand zelf onze handelsdeals sluiten. En we beslissen dan zelf over onze wetten, grenzen en centen.'

Net op tijd voor EU-top

Noord-Ierland blijft deel uitmaken van de Britse douane-unie, benadrukt de Europese brexitonderhandelaar Michel Barnier. Dat element is ook Johnson van plan goed uit te spelen als hij zaterdag het Britse parlement trotseert. Of de deal ditmaal door het parlement geraakt, laat Barnier over aan de Britten: 'Wij hebben ons werk gedaan.' 

De Noord-Ierse DUP vreest dat de regeling een wig zal slaan tussen Noord-Ierland en de rest van het VK.

Noord-Ierland zal grotendeels de Europese productregels volgen. Het noordelijke deel van het eiland zal ook de Europese product- en douanecontroles uitvoeren in de Noord-Ierse havens. De Britse tarieven zijn geldig op alle producten waarvan zeker is dat ze niet doorreizen naar Ierland en dus naar de Europese interne markt.

Ook voor de btw die zal worden geheven in Noord-Ierland, het laatste knelpunt in de onderhandelingen woensdagnacht, is een oplossing gevonden die beide partijen niet bruuskeert.

De DUP vreest echter dat dit een wig zal slaan tussen Noord-Ierland en de rest van het VK. Bovendien is Johnsons initiƫle eis dat de DUP in het Noord-Ierse deelstaatparlement een de facto veto zou krijgen over de invoering van de deal, verdwenen. Nu lijkt overeengekomen dat een simpele meerderheid in Belfast, waar de DUP al bijna drie jaar geen regering kan vormen met het pro-Ierse Sinn Fein, volstaat om vier jaar na de invoering van de deal een evaluatie te maken.

Geen tarieven of quota

De Europese leiders krijgen donderdagmiddag niet alleen een nieuw protocol in het scheidingsverdrag te zien, er ligt ook een politieke verklaring voor over de toekomstige relatie tussen het VK en de EU. Die verklaring is niet juridisch bindend, omdat het overleg daarover nog moet starten.

Barnier bevestigt dat de Britten kiezen voor een handelsakkoord. Johnsons voorgangster Theresa May wou veel ambitieuzer toekomstige relaties. Wel is overeengekomen dat Europa en het Verenigd Koninkrijk streven naar tariefvrije handel en het vermijden van invoerquota.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud