EU: 'Gastoevoer niet in gevaar'

Een medewerker bedient een klep in het ondergrondse gasopslagcomplex in de buurt van Striy in het westen van Oekraïne. ©REUTERS

De Europese Commissaris voor Energie Gunther Oettinger is ervan overtuigd dat de gastoevoer vanuit Rusland verzekerd blijft. De Russische gasmaatschappij Gazprom vermindert sinds vanochtend de gastoevoer naar Oekraïne vanwege de Oekraïense gasschulden.

Na marathononderhandelingen zijn Rusland en Oekraïne er dan toch niet in geslaagd om een akkoord te vinden over de Oekraïense gasschulden en de gasprijs die Oekraïne moet betalen. Het Russische gasbedrijf Gazprom schoof al enkele keren met de deadline, maar over de 4,5 miljard dollar die het land nog in het krijt staat bij Gazprom is dan toch geen akkoord gevonden. 

Beide partijen hebben in de gasruzie nu klacht ingediend bij het Internationaal Arbitragehof in Stockholm. Gazprom omdat Kiev nog 4,5 miljard dollar in het krijt staat. Maar ook het Oekraïense gasbedrijf Naftogaz diende een klacht in bij het Arbitragehof omdat Naftogaz ervan overtuigd is dat het een te hoge prijs betaald voor zijn gas.

Hoe dan ook is de gaskraan richting Oekraïne nu gedeeltelijk dichtgedraaid. Gazprom had gedreigd de levering van gas aan Oekraïne stop te zetten als het land voor acht uur maandagochtend geen bijkomend deel van zijn schulden zou hebben afgelost. Dat gebeurde niet, waardoor de gaskraan dichtgaat. 

Het gas dat Oekraïne wel nog krijgt, is vooral bestemd voor doorvoer naar andere Europese landen.  Het Oekraïense staatsbedrijf Naftogaz moet er voor zorgen dat die transit correct verloopt, maakte een woordvoerder van Gazprom duidelijk. Zelf krijgt Oekraïne pas opnieuw Russisch gas als het op voorhand betaalt voor de levering.

De doorvoer naar het Europese vastenland is dan ook voorlopig niet in gevaar, oordeelt de Europese Commissaris voor Energie Gunther Oettinger. Hij is ervan overtuigd dat Oekraïne zijn verplichting kan nakomen en dat Rusland de gastoevoer naar Europa zal verzekeren. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud