EU: geen extra hulp voor bedrijven bij no-dealbrexit

Maandag zijn de kandidaten voor de opvolging van de Britse premier Theresa May bekend. ©REUTERS

De Europese Commissie waarschuwt bedrijven dat de EU geen bijkomende brexitmaatregelen zal nemen.

De Europese Commissie zal bedrijven woensdag adviseren om zich voor te bereiden op een no-dealbrexit op 31 oktober. 'De Commissie plant geen nieuwe maatregelen voor de nieuwe terugtrekkingsdatum', staat in een document dat de Britse zakenkrant Financial Times kon inkijken.

De Commissie zal ondernemingen aanraden om 'te profiteren van de extra tijd' - de EU gaf het Verenigd Koninkrijk brexituitstel tot 31 oktober - om zich voor te bereiden op een crash van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. De paper beklemtoont dat aanpassingen aan het Europese recht en andere 'verzachtende maatregelen' die de Commissie de voorbije maanden nam, enkel 'de meest serieuze disrupties van een brexit zonder akkoord zullen verzachten'.

De EU deed al 19 wettelijke voorstellen om de impact op korte termijn van de brexit te verzachten, gaande van de landingsrechten voor vliegtuigen tot en met de handel in afgeleide financiële producten. De meeste daarvan zijn al bekrachtigd door nationale overheden en parlementen.

Harde brexit

De Britse Conservatieven starten deze week de zoektocht naar een opvolger van Theresa May als partijleider en Brits premier. Het Europese geloof in een onderhandelde brexit kreeg een flinke knauw sinds de verklaringen van Boris Johnson en andere kandidaat-leiders dat ze een 'no deal' zouden aanvaarden als de EU weigert om de brexitvoorwaarden te heronderhandelen. 

De meeste kandidaat-opvolgers van May, die tot eind juli aanblijft als dienstdoend premier, willen de EU voor 31 oktober verlaten. Liefst met, maar desnoods zonder akkoord. Dat vergroot de kans op een harde brexit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud